ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Σεπτεμβρίου 1459: Μάχη του Blore Heath, στο ξεκίνημα του Πολέμου των Ρόδων

Σε ένα ακόμα επεισόδιο του μακρόχρονου Πολέμου των Ρόδων στην Αγγλία, οπαδοί των οίκων της Υόρκης και των Λάνκαστερ συγκρούονται στο πεδίο του Στάφορντσαϊρ σε μια από τις πρώτες μεγάλες μάχες για το θρόνο της Αγγλίας.

Μετά τη μάχη του St. Albany (1455) οι δύο πλευρές απέτυχαν να έρθουν σε συμφωνία με αποτέλεσμα να προετοιμάζονται για νέα σύγκρουση. Η ευκαιρία δόθηκε όταν μια φάλαγγα 5.000 Γιορκιστών υπό τον Ρίτσαρντ Νεβίλ, δούκα του Σώλσμπερυ, αναχαιτίστηκε στην πορεία της προς το στρατόπεδο της κύριας δύναμης του στρατού της Υόρκης, από ένα στράτευμα 10.000 Λάνκαστερς υπό τον Τζέημς Τάτσετ, δούκα του Ώντλεϋ.

Αντί να τραπεί σε φυγή, ο Νεβίλ περιχαράκωσε τους άνδρες του και στάθηκε αμυντικά. Οι Λάνκαστερ επιτέθηκαν έχοντας εμπιστοσύνη στους αριθμούς τους αλλά οι αμυντικές θέσεις των Γιορκιστών δεν παραβιάστηκαν. Παρά τις απώλειές τους (1.000 νεκροί από το στρατόπεδο της Υόρκης και 2.000 Λάνκαστερ) η νίκη ήταν των αμυνομένων. Ο Τάτσετ σκοτώθηκε κι ο υποδιοικητής του αιχμαλωτίστηκε.

Αν και νικητής, ο Νεβίλ βιάστηκε να κινήσει τον αποκαμωμένο του στρατό για να συνενωθεί με τις υπόλοιπες δυνάμεις των Γιορκιστών. Ένας στους 3 στρατιώτες του είχε σκοτωθεί ή τραυματιστεί και ο εχθρός μπορεί να ενισχυόταν και να τους σάρωνε. Παρά τις διαμαρτυρίες,  συνέχισε την πορεία του με τους άνδρες του εξαντλημένους, ενώ -όπως αναφέρεται- άφησε πίσω του μόνο έναν ιερέα που κατά διαστήματα πυροδοτούσε ένα από τα πρωτόγονα κανόνια της εποχής για να δώσει την εντύπωση στους κατασκόπους του εχθρού πως ο στρατός ήταν ακόμα στο πεδίο και πολεμούσε. Οι φόβοι του δεν ήταν αβάσιμοι. Ο μεγάλος πόλεμος που ρήμαξε την Αγγλία μόλις ξεκινούσε.

Most Popular