Το παράξενο ουράνιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε στη Νυρεμβέργη τον Απρίλιο του 1561

Το ξημέρωμα της 14ης Απριλίου 1561, οι κάτοικοι της Νυρεμβέργης αντίκρισαν ένα αλλόκοτο θέαμα στον ουρανό πάνω από τη πόλη τους. Το περιστατικό έχει δώσει τροφή για εικασίες ως τις μέρες μας.

Οι κάτοικοι περιέγραψαν διάφορα αντικείμενα μεταξύ άλλων, κόκκινους σταυρούς, 2 μεγάλους κυλίνδρους και ένα μεγάλο αριθμό ιπτάμενων σφαιρών να βγαίνουν μέσα από αυτούς. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, λίγο αργότερα, ξέσπασε μεγάλη εναέρια μάχη μεταξύ των αντικειμένων που κράτησε μία ώρα και είχε ως αποτέλεσμα κάποιες από τις σφαίρες να πέσουν φλεγόμενες στο έδαφος.

Η μετάφραση της λεζάντας έχει ως εξής: «Το ξημέρωμα της 14ης Απριλίου 1561 μεταξύ 4 και 5 προ μεσημβρίας, ένα τρομακτικό φαινόμενο έλαβε χώρα στη Νυρεμβέργη και μάρτυρες αυτού έγιναν πολλοί άνδρες και γυναίκες της πόλης αλλά και των περιχώρων. Κατ αρχάς εμφανίστηκαν 2 κατακόκκινες αψίδες στο κέντρο του ήλιου και πολυάριθμες σφαίρες σκούρου χρώματος. Ανάμεσα στις σφαίρες διακρίνονταν κατακόκκινοι σταυροί και ανάμεσά τους 2 μεγάλες ράβδοι. Αμέσως άρχισαν να πολεμούν μεταξύ τους για 1 ώρα και κάποιες από αυτές έπεσαν από τον ουρανό τυλιγμένες σε σύννεφα καπνού. Κατόπιν εμφανίστηκε μία λόγχη μεγάλου μήκους με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά. Μόνο ο Θεός γνωρίζει τι σημαίνουν αυτά τα σημάδια που μας παρουσιάστηκαν προκειμένου να μετανοήσουμε. Παρόλα αυτά εμείς τα αντιμετωπίζουμε με περίγελο και ο Θεός θα μας τιμωρήσει για την αχαριστία μας. Εύχομαι ο Θεός να μας βοηθήσει. Αμήν. Hans Glaser«.

Είναι προφανές ότι το περιστατικό αντιμετωπίστηκε ως θεϊκό σημάδι από τους ανθρώπους της περιοχής, ωστόσο πολλοί σήμερα ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για εναέρια μάχη μεταξύ 2 αντίπαλων εξωγήινων δυνάμεων. Οι πιο μετριοπαθείς και λογικές ερμηνείες μιλούν για φυσικό φαινόμενο σχετικά με το παιχνίδισμα του φωτός του ανατέλλοντος ηλίου το οποίο δημιουργεί το φαινόμενο του φωτοστέφανου όταν περνάει μέσα από μικρο-κρυστάλλους πάγου. Ωστόσο οι δεκάδες μαρτυρίες των κατοίκων και η ξυλόγλυπτη αναπαράσταση που δημοσιεύτηκε τον ίδιο μήνα και περιέχει απίστευτες λεπτομέρειες, κάνουν πολλούς να αμφισβητούν τις συμβατικές εξηγήσεις.

Μια λογικότερη εξήγηση έχει ως εξής: Το πρωινό της 4ης Απριλίου 1516, κατά την ανατολή του ήλιου, εξαιτίας των παγοκρυστάλλων στην ατμόσφαιρα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο του φωτοστεφάνου (παρήλιο) στον ήλιο. Η διάθλαση του φωτός από τους παγοκρυστάλλους, προκάλεσε το φαινόμενο του πρίσματος, δηλαδή την εμφάνιση πολλών διαφορετικών χρωμάτων.

Η έμφαση στο κόκκινο χρώμα εξηγείται από το γεγονός πως κατά την ανατολή και τη δύση του ήλιου, αυτό είναι το χρώμα που επικρατεί. Tο φως διαθλάται από σωματίδια στην ατμόσφαιρα και το κόκκινο άκρο του φάσματος είναι αυτό που είναι ορατό. Κατά την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα, το φως πρέπει να ταξιδέψει πιο μακριά μέσα από την ατμόσφαιρα προτού φτάσει σε εμάς, έτσι περισσότερο από αυτό αντανακλάται και διασκορπίζεται και ο ήλιος φαίνεται πιο σκοτεινός.

Το χρώμα του ίδιου του ήλιου φαίνεται να αλλάζει, αρχικά σε πορτοκαλί και στη συνέχεια σε κόκκινο επειδή τα βραχέα μήκη κύματος (όπως το πράσινο και το γαλάζιο), διασκορπίζονται, ενώ τα μεγαλύτερα μήκη κύματος (κόκκινα, πορτοκαλί), είναι αυτά που απομένουν και τελικά βλέπουμε.

Με λίγη φαντασία και αρκετή δεισιδαιμονία (μη ξεχνάμε πως μιλάμε για το 1516), το πιθανότερο είναι πως ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, ερμηνεύτηκε ως εναέρια μάχη.
Πρώτη δημοσίευση 28/8/2018

Most Popular