ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Σεπτεμβρίου 1913: O Ρολάν Γκαρός πετά πάνω από τη Μεσόγειο

Ο πρωτοπόρος της αεροπλοΐας Ρολάν Γκαρός, πραγματοποιεί την πρώτη απευθείας πτήση πάνω από τη Μεσόγειο καλύπτοντας τη διαδρομή από το Φρεζύ (Fréjus) της Νότιας Γαλλίας στη Μπιζέρτα της Τυνησίας με το μονοπλάνο του Morane-Saulnier type H.

Ο Ρολάν Γκαρός είχε γεννηθεί στη νήσο Réunion του Ινδικού ωκεανού και στα 12 προσβλήθηκε από πνευμονία που τον έκανε να στραφεί στον αθλητισμό για αποθεραπεία. Ασχολήθηκε με την ποδηλασία, το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι και το τένις. Η προσπάθεια τον έφερε στη μητροπολιτική Γαλλία, στις Κάννες, όπου σύντομα ήρθε σε επαφή με το νέο ανερχόμενο άθλημα της αεροπλοΐας. Το 1909, σε ηλικία 21 ετών και ενώ είχε αρχίσει να ασχολείται με την αγωνιστική οδήγηση αυτοκινήτων, παρακολούθησε μια αεροπορική διοργάνωση, την Grande Semaine d’Aviation de la Champagne. Η εμπειρία ήταν καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή του.

Παρακολούθησε μαθήματα πιλότου με ένα Demoiselle και το 1911 αποφοίτησε από τη σχολή και άρχισε να παίρνει μέρος σε αγώνες, μεταξύ τους το Γύρο της Ευρώπης (Παρίσι-Λονδίνο-Παρίσι) και τον αγώνα Παρίσι-Μαδρίτη. Το ίδιο έτος κέρδισε το ρεκόρ ύψους με πτήση 3.950 μέτρων. Το επόμενο, ο Αυστριακός Philipp von Blaschke τον ξεπέρασε πετώντας στα 4.360 μέτρα αλλά ο Γκαρός ξανακέρδισε φτάνοντας στα 5.610 μέτρα.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1913, απογειώθηκε την αυγή από το Φρεζύ και μετά από πτήση 8 ωρών έφτασε στη Μπιζέρτα περνώντας για πρώτη φορά τη Μεσόγειο. Αν και το κατόρθωμα δεν φαντάζει εντυπωσιακό σήμερα, εκείνη την εποχή κατατασσόταν μεταξύ των πιο γενναίων  δεδομένης της εμβρυϊκής φάσης αεροσκαφών και των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν. Στην πτήση, ο Γκαρός κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύο τεχνικές βλάβες.

Ο ίδιος θα καταταγεί στη νεοσύστατη γαλλική Αεροπορία το επόμενο έτος με την έκρηξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου και θα πετάξει, ήδη διάσημος, σε σειρά αποστολών. Μια φήμη που κυκλοφόρησε πως είχε εμπλακεί στην πρώτη αερομαχία του πολέμου καταρρίπτοντας ένα γερμανικό αερόπλοιο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί στην προσπάθεια, διαψεύστηκε (το πρώτο αερόπλοιο καταστράφηκε το 1915) δείχνοντας πόσο απασχολούσε τον Τύπο και το κοινό. Το 1915, ο Γκαρός καταρρίφθηκε πίσω από τις εχθρικές γραμμές και αιχμαλωτίστηκε αλλά δραπέτευσε και συνέχισε να πετάει. Τελικά, στις 5 Οκτωβρίου 1918, μια μέρα πριν τα γεννέθλιά του και ένα μήνα πριν το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, καταρρίφθηκε και σκοτώθηκε πάνω από τις Αρδέννες.

Most Popular