ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Σεπτεμβρίου 1951: Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στην εποχή των jet

Παραδίδονται στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία τα πρώτα αεριωθούμενα αεροσκάφη, δύο Τ-33 Α “Shooting Star” (s/n 50-435/TR 435 και 50-434/TR 434), που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

To T-33 αποτέλεσε την εκπαιδευτική έκδοση του ελαφρού μαχητικού Ρ-80/F-80, που πρωτοπέταξε για την Αεροπορία των ΗΠΑ το 1944. Προκειμένου να χωρέσει ο δεύτερος χειριστής η άτρακτος επιμηκύνθηκε. To αεροσκάφος που αρχικά αποκαλείτο TP-80C/TF-80C, αποδείχθηκε εξαιρετικό εκπαιδευτικό. Η στιβαρή του κατασκευή συγχωρούσε λάθη και επέδειξε αντοχή και ευκολία στη συντήρηση. Πρωτοπέταξε το 1948 και εξόπλισε τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και 40 συμμαχικές χώρες.

LOCKHEED T-33 T-BIRD. Η Θρυλική «Δασκάλα» 

Εντάχθηκε στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία (ΕΒΑ) το 1951 και παρέμεινε σε χρήση με μηδενικό σχεδόν δείκτη ατυχημάτων για 45 ολόκληρα χρόνια. Διεθνώς το τελευταίο αεροσκάφος του τύπου αποσύρθηκε από την Πολεμική Αεροπορία της Βολιβίας τον Ιούλιο του 2017, αλλά η Boeing χρησιμοποιεί δύο του τύπου ως chase planes για την παρακολούθηση νέων αεροσκαφών εν πτήσει.

Η “ΠΤΗΣΗ” έχει αναφερθεί στο πρόσφατο και απώτατο παρελθόν στην ιστορία και δράση των θρυλικών “δασκάλων” και στην αγάπη τόσο των παλιότερων όσο και πιο νέων χειριστών για αυτές. Τα Τ-33 έφεραν την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στη εποχή της αεριοπροώθησης και τη συνόδευσαν από τα πρώτα της βήματα μέχρι το γύρισμα της νέας χιλιετίας.

Most Popular