Μια ιστορική επέτειος: 60 χρόνια NASA

Σήμερα 1η Οκτωβρίου συμπληρώνονται 60 χρόνια ύπαρξης της Εθνικής Υπηρεσίας για το Διάστημα και την Αεροναυτική. Πρόκειται κατά τεκμήριο για μία σημαντική επέτειο όχι απλά για μία ακόμα κρατική υπηρεσία κάποιας χώρας, αλλά για την ίδια την ανθρωπότητα.
Πριν από εξήντα χρόνια λοιπόν, η NASA  άρχισε τις δραστηριότητές της, εισάγοντας μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του διαστήματος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η NASA προέκυψε από μια άλλη Υπηρεσία, την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυπηγικής (National Advisory Committee on Aeronautics), η οποία δημιουργήθηκε το 1915, εν μέρει, επειδή η Αμερική είχε μείνει πίσω σε σχέση με την Ευρώπη στον τομέα της τεχνολογίας των αεροσκαφών αν και η πρώτη πτήση με αυτοκινούμενο ιπτάμενο όχημα με σταθερές πτέρυγες πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ από τους αδελφούς Ράιτ.
Στο ίδιο μοτίβο, την εποχή εκείνη ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο απόγειό του κι υπήρχε η εύλογη ανησυχία ότι η Σοβιετική Ένωση θα αποκτούσε ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα στη νέα τότε κούρσα του διαστήματος.
Ήταν άλλωστε η πρώτη χώρα που πέτυχε να τοποθετήσει δορυφόρο σε τροχιά, τον Sputnik 1 το 1957. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ενέργεια αυτή ήταν που προκάλεσε την ίδρυση της NASA το 1958.
Στις δεκαετίες από την ίδρυσή της, ο οργανισμός έχει οργανώσει ή / και επιμεληθεί πολλές αποστολές στο διάστημα και σε άλλους πλανήτες χάρη στις οποίες έχει επεκταθεί η γνώση μας για τη Γη, το Ηλιακό Σύστημα και το υπόλοιπο σύμπαν.
Χάρη στη NASA η ανθρωπότητα έφτασε στην Σελήνη, έστειλε διαστημικά οχήματα για να εξερευνήσει άλλους πλανήτες κι χρησιμοποιεί το διάστημα για να αντλήσει γνώση επ’ ωφέλεια της καθημερινότητας του ανθρώπου.
Η έρευνα της NASA έχει εμπλουτίσει την επιστήμη  και την τεχνολογία σε αμέτρητους τομείς και ωφέλησε τους πολίτες και την οικονομία στο σύνολό της.
Με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου η χρηματοδότηση της υπηρεσίας περικόπηκε δραστικά, αλλά και μέρος του ενδιαφέροντος του κοινού εξασθένησε με αποτέλεσμα πολλά προγράμματα της να μείνουν πίσω ή να ακυρωθούν.
Το ενδιαφέρον για το διάστημα όμως κι όχι μόνο για στρατιωτικές εφαρμογές – αν και είναι αλήθεια ότι αυτές εξασφαλίζουν τον κύριο όγκο της χρηματοδότησης – παραμένει υψηλό και αναζωπυρώνεται με την είσοδο στον χώρο και νέων παικτών.
Απέχουμε βέβαια παρασάγγας από το να ισχυριστούμε ότι βρισκόμαστε εν όψει μίας νέας «κούρσας του διαστήματος», πλην όμως οι εξελίξεις και οι προοπτικές είναι πιο συναρπαστικές από ποτέ.
Η NASA εξάλλου κατέχει μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή θέση στο θεματολόγιο του περιοδικού Πτήση & Διάστημα αφού επί σειρά ετών ήταν βασικός προμηθευτής περιεχομένου στις αντίστοιχες στήλες περί διαστήματος.

Most Popular