Η εποχή που οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ελλάδα ήταν κάτι σαν ρουτίνα…

Την περίοδο της μεταπολίτευσης η Ελλάδα είχε αναπτύξει μία μάλλον δυσμενή διεθνή εικόνα όσον αφορά την εσωτερική της ασφάλεια, αφού όχι μόνο εγχώριες αλλά και διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις είχαν αποδειχθεί εξαιρετικά δραστήριες με πλειάδα δράσεων και επιθέσεων δυστυχώς τις περισσότερες φορές με πολλά θύματα, τραυματίες και νεκρούς.
Κάποιοι λένε ότι το κλίμα της εποχής με την τότε κυβέρνηση του «πρώτου σοσιαλιστή ηγέτη» της (δυτικής) Ευρώπης Ανδρέα Παπανδρέου ευνοούσε την δράση αντιδυτικών και αντιαμερικανικών οργανώσεων, με τουλάχιστον ανοχή από τις τότε κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας. Σίγουρα η απάντηση δεν είναι τόσο απλή αλλά μάλλον ήταν αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων.
Με αφορμή την χθεσινή επέτειο της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο κρουαζιερόπλοιο City of Poros το 1988, θα ανατρέξουμε στην δράση μίας και μόνο τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ελλάδα, που είχε εξάλλου αναλάβει την ευθύνη και για την εν λόγω ενέργεια, την οργάνωση Φατάχ-Επαναστατικό Συμβούλιο, της οποίας αρχηγός ήταν ο Αμπού Νιντάλ.

Επέτειος από την τρομοκρατική επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο City of Poros – μία μελανή σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας


Η εν λόγω οργάνωση θεωρούνταν η πιο επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι την εμφάνιση της Αλ Κάιντα. Δραστηριοποιούταν αρχικά υπό την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ωστόσο ανεξαρτητοποιήθηκε κι ακολούθησε δικιά της πορεία το 1974. Ο Αμπού Νιντάλ είχε έρθει σε ρήξη με την ΟΑΠ κατηγορώντας τον Γιάσερ Αραφάτ ότι υπέκυψε και συνθηκολόγησε με το Ισραήλ.
Ακολουθεί λίστα με επιθέσεις σε Ελλάδα και την Κύπρο που αποδίδονται στο Νιντάλ:
11 Ιουλίου 1988: Πέντε ένοπλοι επιτίθενται στο ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας 98. Οι γαλλικές Αρχές εξέδωσαν αργότερα εντάλματα σύλληψης εναντίον τεσσάρων ανθρώπων του Αμπού Νιντάλ.
2 Απριλίου 1986: Μια βόμβα εξερράγη σε Μπόινγκ 727 της TWA καθώς πλησίαζε στο Ελληνικό. Τέσσερις επιβάτες σκοτώθηκαν πέφτοντας από την τρύπα που δημιουργήθηκε στην άτρακτο του αεροπλάνου.
7 Αυγούστου 1985: Δεκατρείς άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι Άγγλοι, τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας. Εκείνη την εποχή είχαν σημειωθεί και άλλες επιθέσεις εναντίον Βρετανών ως άσκηση πίεσης για την απελευθέρωση ανθρώπων του Αμπού Νιντάλ που ήταν φυλακισμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
28 Μαρτίου 1984: Ο Κεν Γουίτι, ο πολιτιστικός ακόλουθος της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, δολοφονείται αφού πυροβολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του. Την ευθύνη αναλαμβάνει η Επαναστατική Οργάνωση Σοσιαλιστών Μουσουλμάνων.
1984: Ένα επιβατικό αεροπλάνο των Ιορδανικών Αερογραμμών δέχεται επίθεση με ρουκέτα τη στιγμή που αφήνει πίσω τον διάδρομο απογείωσης στο Ελληνικό.
18 Φεβρουαρίου 1978: Τρεις μήνες μετά την ιστορική επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Ανουάρ Σαντάτ στην Ιερουσαλήμ, ο παλιός του φίλος Γιουσούφ αλ-Σιμπάι πυροβολείται και σκοτώνεται από δύο ενόπλους ενώ συμμετείχε σε διάσκεψη στη Λευκωσία. Οι δολοφόνοι συλλαμβάνουν ομήρους και προσπαθούν να καταλάβουν ένα αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Δεκαπέντε Αιγύπτιοι κομάντος που στέλνονται για να βοηθήσουν σκοτώνονται από Κύπριους εθνοφρουρούς λόγω κακής επικοινωνίας.
8 Οκτωβρίου 1974: Επιβατικό αεροπλάνο της TWA που εκτελούσε πτήση από το Ισραήλ στην Ελλάδα ανατινάζεται πάνω από το Ιόνιο, με αποτέλεσμα τον θάνατο και των 88 επιβατών και μελών του πληρώματός του.

Σαν σήμερα: Η Αιγυπτιακή επιδρομή στο αεροδρόμιο της Λάρνακας


Η εποχή αυτή φαίνεται ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σε διάφορες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις αρκετές πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις, οι περισσότερες από ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις αλλά όχι μόνο.
Ωστόσο η Ελλάδα προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει υποφέρει από αντίστοιχο χτύπημα στο εσωτερικό της.
(Με πληροφορίες από εφημερίδα Τα Νέα)

Most Popular