Οι βετεράνοι της Μπλέ Μεραρχίας και η σκανδαλώδης χορήγηση σύνταξεων από το γερμανικό κράτος

Η Μπλέ Μεραρχία ή 250 Infanterie-Division, ήταν ένα σώμα Ισπανών εθελοντών που πολέμησαν στο πλευρό του Χίτλερ, στο ανατολικό μέτωπο. Η δύναμη της Μεραρχίας, έφτασε στο απόγειό της στους 45.500 εθελοντές. Το 2015 έγινε γνωστό πως η Γερμανία κατέβαλε και συνεχιζει να καταβάλει συντάξεις στους Ισπανούς επιζώντες του μετώπου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η αποκάλυψη προκάλεσε οργή στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

Η Ισπανία υπό τον δικτάτορα Φράνκο ήταν πάντα φιλικά διακείμενη προς τη ναζιστική Γερμανία. Χάρη στη γερμανική στρατιωτική βοήθεια, μπόρεσε να επιβληθεί και να κυβερνήσει την Ισπανία από από τον Απριλίο του 1939 έως το Νοέμβριο του 1975, έχοντας λάβει την εξουσία ύστερα από στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στη Δεύτερη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία της 18ης Ιουλίου 1936 και του συνακόλουθου Εμφυλίου Πολέμου (1936-39). Αν και η χώρα παρέμεινε ουδέτερη στο 2ο ΠΠ, μυστικά παρείχε διευκολύνσεις στη Γερμανία υπό τη μορφή εφοδίων και προσωπικού. Είναι επίσης γνωστό ότι ακολούθησαν και σοβαρές καταθέσεις χρημάτων σε λογαριασμούς στην Ελβετία – από μέρους της Αγγλίας – για τον Φράνκο και τους επιτελείς του για να μην συμμαχήσει με τον Χίτλερ.

Σε μυστική συμφωνία το 1962 μεταξύ Φράνκο και Αντενάουερ, συμφωνήθηκε η καταβολή συντάξεων στους Ισπανούς εθελοντές του ανατολικού μετώπου, πρακτική που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μέχρο το 2015, υπήρχαν εν ζωή 41 βετεράνοι, 8 χήρες βετεράνων και 1 ορφανό τέκνο, που λάμβαναν συντάξεις για τη συμμετοχή τους στο 2ο ΠΠ. Η αποκάλυψη, έγινε ύστερα από επερώτηση του βουλευτή Andrej Hunko (Die Linke), στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Οι εθελοντές του Φράνκο, συμμετείχαν σε πολεμικές επιχειρήσεις στο ανατολικό μέτωπο, όπως τη πολιορκία του Στάλινγκράντ, ως ομοϊδεάτες φασίστες εναντίον των κομμουνιστών. Μάλιστα, όταν το 1943 η Μεραρχία ανακλήθηκε στην Ισπανία, 3.000 εξ αυτών αρνήθηκαν να επιστρέψουν και εντάχθηκαν σε μονάδες της Βέρμαχτ.

Most Popular