Μία μαύρη επέτειος για την Πολεμική Αεροπορία: Η συντριβή C-130 το 1997 με 5 νεκρούς

Σαν σήμερα πριν 23 χρόνια στις 20 Δεκεμβρίου 1997 ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας χάθηκε σε ατύχημα στο όρος Πάστρα, βορείως της Οινόης με αποτέλεσμα τον θάνατο και των πέντε μελών του πληρώματος.

Η πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία του Yak-42 στα Πιέρια Όρη


Είχε προηγηθεί η συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους Yak-42 στα Πιέρια Όρη και η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε επί τέσσερις μέρες στον εντοπισμό των συντριμιών του, όμως μία ώρα πριν αυτά εντοπιστούν, ένα από τα C-130 που έπαιρναν μέρος στις έρευνες χάθηκε σε ατύχημα. Το C-130 πετούσε προς την Τανάγρα όπου θα παραλάμβανε καταδρομείς για να συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του ουκρανικού αεροσκάφους.
Ο κυβερνήτης του «Hercules» αντισμήναρχος Γ. Παπαγιαννόπουλος ήταν από τους πλέον έμπειρους πιλότους της ΠΑ με χιλιάδες ώρες πτήσης στο ενεργητικό του. Πέντε μόλις λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, πετούσε στο ίδιο ύψος και στην ίδια πορεία με δύο άλλα C-130 είχαν περάσει πριν από λίγα λεπτά από την ίδια περιοχή χωρίς προβλήματα.
Οι καιρικές συνθήκες όμως για τα άλλα δύο C-130 ήταν διαφορετικές και οι πιλότοι τους δεν είχαν κατά τη διάρκεια της πορείας τους ούτε ομίχλη ούτε πλάγιους ανέμους ούτε πυκνή νέφωση. Το άτυχο C-130 είχε απογειωθεί στις 9.10 π.μ. από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με πενταμελές πλήρωμα που το αποτελούσαν οι κυβερνήτης αντισμήναρχος Γ. Παπαγιαννόπουλος, συγκυβερνήτης επισμηναγός Π. Γκολφινόπουλος, ιπτάμενος μηχανικός ανθυπασπιστής Π. Αλεξίου, και ναυτίλοι οι αντισμήναρχοι Θ. Γεωργακόπουλος και Σ. Μουτσάτσος.

Πετούσε σε ύψος 900 μέτρων, επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο ώστε να βρίσκεται έγκαιρα στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, όμως λόγω των νεφώσεων δεν είδε το βουνό που έχει υψόμετρο 940 μέτρα και προσέκρουσε με την κοιλιά στην κορυφή. Τα συντρίμμια του C-130 διασκορπίστηκαν σε απόσταση 800 μέτρων και ξέσπασε πυρκαγιά.

Most Popular