Βίντεο: Η επίθεση από την Χεζμπολάχ με πύραυλο C-802 εναντίον της κορβέτας INS Hanit

Στις 15 Αυγούστου, η τηλεόραση al-Manar του Λιβάνου παρουσίασε ένα σύντομο βίντεο – ντοκιμαντέρ αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση της Χεζμπολάχ το 2006 στην ισραηλινή κορβέτα INS Hanit κλάσης Sa’ar 5.
Η Χεζμπολάχ είχε χρησιμοποιήσει τότε αντιπλοϊκό πύραυλο C-802 κινέζικης κατασκευής, και πραγματοποίησε την επίθεση την την τρίτη ημέρα του πολέμου του Ισραήλ-Λιβάνου του 2006 [στις 14 Ιουλίου]. Η INS Hanit, μία σύγχρονη κορβέτα πλήρως εξοπλισμένη υπέστη ζημιές από την επίθεση, όμως τελικά επισκευάστηκε κι επέστρεψε στην ενεργό δράση.

Ωστόσο τέσσερα από τα μέλη του πληρώματος της Hanit σκοτώθηκαν.
Στο εν λόγω βίντεο με την εύλωττη ονομασία «Ο στρατός που πρέπει να πνιγεί», αποκαλύπτεται πώς η Χεζμπολάχ εντόπισε και στοχοποίησε με επιτυχία την ισραηλινή κορβέτα, και ρίχνει λίγο φως στις αμυντικές ικανότητες της Χεζμπολάχ.
Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ αποκαλύπτεται πώς οι άντρες της Χεζμπολάχ κατάφεραν να εντοπίσουν και να στοχοποιήσουν την INS Hanit. Χρησιμοποίησαν ένα χερσαίο ραντάρ Kelvin Hughes SharpEye, το οποίο είναι ένα σύστημα εμπορικών προδιαγραφών, κατασκευασμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαθέσιμο για εμπορική χρήση.
Για του λόγου το αληθές, τον Μάρτιο του 2011, το Ισραήλ κατέσχεσε δύο ραντάρ ιδίου τύπου που μεταφέρονταν από το πλοίο Victoria, στο οποίο έγινε έλεγχο λόγω υποψιών περί λαθρεμπόριου όπλων από το Ιράν στην Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Στο ίδιο πλοίο βρέθηκαν κι έξι αντιπλοϊκοί πυραύλοι C-704 κινέζικης κατασκευής.
Μια κλασική βιντεοκάμερα εμπορικών προδιαγραφών χρησιμοποιήθηκε για να εντοπίσει με αρκετή ακρίβεια το πολεμικό πλοίο, το οποίο έπλεε λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές του Λιβάνου, αλλά και για να καταγράψει την όλη επιχείρηση.
Στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ περιέχονται πλάνα από την πραγματική στοχοποίηση της INS Hanit από τη Χεζμπολάχ, βραδυνή ώρα. Οι άντρες της Χεζμπολάχ απεικονίζονται να προετοιμάζουν την εκτόξευση τουλάχιστον δύο κινεζικών πυραύλων C-802 κατά του ισραηλινού πολεμικού πλοίου, ακριβώς στις 20:00 [ώρα Βυρηττού] στις 14-8-2006.
Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε έναν τριπλό εκτοξευτή πυραύλων επί φορτηγού οχήματος, παρόμοιο με αυτούς που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν.
Το ντοκιμαντέρ επιβεβαίωσε ότι η Χεζμπολάχ κατείχε και κατέχει πυραύλους C-802 και C-704. Ο πρώτος έχει μια εμβέλεια όχι μικρότερη από 180 χιλιόμετρα, ενώ ο δεύτερος περιορίζεται σε 35 χιλιόμετρα. Και οι δύο πύραυλοι όμως καθοδηγούνται με ενεργό ραντάρ (ARH), που σημαίνει ότι δεν απαιτούν ζεύξη δεδομένων και διόρθωση από άλλο ραντάρ μετά την εκτόξευση.

Most Popular