Chropi Rifle: μία Ελληνική προσπάθεια στο χώρο κατασκευής σύγχρονου φορητού οπλισμού

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, η εταιρία ΧΡΩΠΕΙ, φιλοδοξούσε να εισέλθει στην αγορά κατασκευής και πώλησης μικρών όπλων. Η ΧΡΩΠΕΙ (Χρωματουργία Πειραιώς) ήταν κυρίως εταιρία κατασκευής χημικών και δευτερευόντως φαρμακευτικών προϊόντων. Δραστηριοποιήθηκε επίσης στο τομέα κατασκευής στρατιωτικού υλικού.


Η ΧΡΩΠΕΙ εξελίχθηκε ως κλάδος της χημικής βιομηχανίας ύστερα από την εργαστηριακή ανακάλυψη της ανιλίνης, παραγώγου του άνθρακα, που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή συνθετικών χρωστικών υλών, οι οποίες υποκατέστησαν τα φυσικά χρώματα κυρίως στην κλωστοϋφαντουργία. Έμεινε, όμως, περισσότερο γνωστή για τη δημιουργία του αναλγητικού «Αλγκόν», της ελληνικής δηλαδή εκδοχής της ασπιρίνης.

Το 1975 η εταιρία παρουσίασε το σχέδιο του Σ. Σοφιανόπουλου για το νέο τυφέκιο εφόδου που φιλοδοξούσε να υιοθετηθεί από τον Ελληνικό Στρατό και ενδεχομένως να εξαχθεί σε άλλες χώρες. Επρόκειτο για τυφέκιο εφόδου, διαμετρήματος 7,62Χ39 mm. Το όπλο, για άγνωστο λόγο, δε σχεδιάστηκε να βάλλει το στάνταρ πυρομαχικό ΝΑΤΟ 7,62Χ51 mm, άλλα το εξίσου πετυχημένο σοβιετικό διαμέτρημα που χρησιμοποιεί και το ΑΚ-47. Μπορούσε να εξοπλιστεί με γεμιστήρα 20 ή 30 φυσιγγίων.

Η λειτουργία του γινόταν, όπως με όλα τα αντίστοιχα όπλα, με χειροκίνητη αρχική όπλιση και κατόπιν με τη χρήση μέρους των αερίων από τη πυροδότηση του 1ου φυσιγγίου για την οπισθοδρόμηση του κλείστρου και την εξαγωγή του κενού κάλυκα και τέλος με επαναντατικό ελατήριο που έφερνε το κλείστρο πάλι μπροστά για τη τοποθέτηση του επόμενου φυσιγγίου στη θαλάμη. Η εταιρία έδωσε έμφαση στην ευκολία κατασκευής στο χαμηλό κόστος και στην αξιοπιστία του όπλου. Ο Ε.Σ. δοκίμασε το τυφέκιο της ΧΡΩΠΕΙ αλλά το βρήκε κατώτερο των προδιαγραφών που είχε θέσει.

Το όπλο της ΧΡΩΠΕΙ αν και ήταν μια ενδιαφέρουσα ελληνική πρόταση, δε μπήκε ποτέ σε μαζική παραγωγή. Τελικά ο Ε.Σ. υιοθέτησε το γνωστό G-3 A3/A4 που υπηρετεί στη πρώτη γραμμή των ενόπλων δυνάμεων έως σήμερα.

Η ΧΡΩΠΕΙ εντάσσεται στις προβληματικές επιχειρήσεις στις αρχές τις δεκαετίας του ’80, και κλείνει οριστικά το 1989.
Πρώτη δημοσίευση 23/3/2018

Most Popular