Σπάζοντας την μονοτονία του Ψυχρού Πολέμου


Barrel roll αμερικανικού μαχητικού πάνω από ένα… σοβιετικό βομβαρδιστικό; Πριν καγχάσετε με τις τερατολογίες αεροπόρων με ζωηρή φαντασία, προσέξτε αυτές τις παλιές, θολές φωτογραφίες. Τις τράβηξε ο Αξιωματικός Οπλικών Συστημάτων (WSO) του συνοδού αεροσκάφους ενός F-4C Phantom της 57ης Μοίρας Αναχαίτισης από την βάση Keflavik που έκανε το ακροβατικό –ακριβώς επειδή δεν θα τους πίστευε κανείς.
Λένε πως πίσω από κάθε φωτογραφία υπάρχει μια ιστορία. Όμως η ιστορία αυτών των φωτογραφιών είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα. Διότι σύμφωνα με τον απόστρατο Αντισμήναρχο Robert M. Sihler που τράβηξε τις φωτογραφίες, το ακροβατικό τους το ζήτησαν… οι ίδιοι οι Ρώσοι!

«Αν και δεν θυμάμαι την ακριβή ημερομηνία, η αποστολή έγινε στα τέλη του 1973 ή αρχές του 1974 και ήταν η καθιερωμένη αναχαίτιση ενός «Bear» από τα πληρώματα επιφυλακής… Την εποχή εκείνη αναχαιτίζαμε «Bears» κατά μέσο όρο δύο φορές την εβδομάδα. Γενικώς οι αναχαιτίσεις πραγματοποιούντο τις Παρασκευές και τα Σάββατα καθώς τα «Bears» πετούσαν από το Μούρμανσκ στην Κούβα για εκπαίδευση και, όπως μαντεύαμε, για ‘διασκέδαση’…» λέει στον ιστότοπο theaviationist.com ο βετεράνος αεροπόρος, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο του συμβάντος.
«Τα barrel rolls τα κάναμε μετά από απαίτηση των Σοβιετικών. Μας έκαναν νοήματα με τα χέρια για να καταλάβουμε πως ήθελαν να το κάνουμε. Μας φωτογράφησαν κι εκείνοι. Ο Ψυχρός Πόλεμος χαλάρωνε σταδιακά και η στάση και των δύο πλευρών είχε καλυτερεύσει». Αλλά… ανεστραμμένως, πάνω από ένα τετρακινητήριο βομβαρδιστικό; Δεν ήταν επικίνδυνο;

«Στην πραγματικότητα, όχι» εξηγεί ο Sihler, αφού «οι Ρώσοι μας το ζήτησαν, κάνοντάς μας σήματα με τα χέρια. Τα rolls δεν ήταν καθόλου επικίνδυνα…» Οι αεροπόροι είναι πάντα αεροπόροι και αυτό ούτε η ψυχρότητα του Ψυχρού Πολέμου δεν κατάφερε να το αλλάξει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αναχαίτισης σοβιετικών βομβαρδιστικών έχει αναφερθεί πως τα πληρώματα επεδείκνυαν συναδελφική συμπεριφορά, χαιρετώντας από τους διαφανείς θόλους παρατήρησης τους Αμερικανούς και Βρετανούς χειριστές που τους αναχαίτιζαν –μάλιστα το περιστατικό του Ρώσου που έδειχνε ένα τεύχος του Playboy υψώνοντας επιδοκιμαστικά τον αντίχειρα έχει αφήσει εποχή! «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να την σπάσουμε στον πολιτικό επίτροπο που πετούσε μαζί μας» θυμάται ένας Ρώσος, μέλος πληρώματος βομβαρδιστικού της σοβιετικής Αεροπορίας. Ίσως γι’ αυτό εκείνο το barrel roll των Αμερικανών να ήταν τόσο διασκεδαστικό.
 
Αλέξανδρος Θεολόγου
 
Πρώτη δημοσίευση 30/12/2017

Most Popular