Η πρώτη μάχη μεταξύ δυο αεροσκαφών

Σαν σήμερα στις 5 Οκτωβρίου του 1914 κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εναέρια μάχη μεταξύ δύο αεροσκαφών στην περιοχή Ζονσερί στη Ράιμ της Γαλλίας.
Ο πόλεμος δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Η ανθρωπότητα είχε μόλις πριν λίγα χρόνια πετύχει να κατακτήσει του ουρανούς με συσκευές βαρύτερες του αέρα (σε αντίθεση με τα προγενέστερα αερόστατα) και νομοτελειακά, έφτασε κι η στιγμή της έναρξης της προσπάθειας για την κυριαρχία των ουρανών.

Ένα γαλλικό αεροσκάφος Voisin III της μοίρας Escadrille VB24, το οποίο πετούσε με πιλότο τον λοχία Ζοζέφ Φραντς και με παρατηρητή τον δεκανέα Λουί Κένο, ήρθε σε επαφή με ένα γερμανικό αεροσκάφος Aviatik B.II που πετούσε με πιλότο τον υπολοχαγό Φριτζ φον Ζάνγκεν και τον λοχία Βίλχελμ Στίχτινγκ της μοίρας FFA 18.
Το Voisin ήταν οπλισμένο με ένα πολυβόλο Hotchkiss M1909 των 8 χλστ. Ο δεκανέας Κένο που το χειριζόταν άδειασε δυο γεμιστήρες των 48 φυσιγγίων πάνω στο γερμανικό αεροπλάνο κατά την διάρκεια της αερομαχίας.
Το γερμανικό αεροσκάφος δεν ήταν οπλισμένο, αλλά το πλήρωμα είχε μαζί του τυφέκια και με αυτά ανταπέδωσε τα πυρά. Κάποια στιγμή το πολυβόλο του Κένο παρουσίασε εμπλοκή και άρχισε κι αυτός να βάλλει με τυφέκιο που είχε μαζί του.

Τελικά το γερμανικό αεροσκάφος συνετρίβη και οι δυο πιλότοι του σκοτώθηκαν. Επρόκειτο για την πρώτη κατάρριψη κατά την διάρκεια αερομαχίας στην ιστορία του πολέμου.
105 χρόνια μετά, τίποτα δεν είναι πια το ίδιο.
Πρώτη δημοσίευση 5/9/2018

Most Popular