Σαν σήμερα ο Γερμανικός Στόλος αυτοβυθίζεται στο Σκάπα Φλόου

Σαν σήμερα το 1918, ο επικεφαλής του Γερμανικού Στόλου Ναύαρχος Λούντβιχ φον Ρόιτερ, αποφασίζει να βυθίσει τα 74 πλοία που είχε υπό την διοίκησή του και βρίσκονταν στο Σκάπα Φλόου της Σκωτίας, μετά την υπογραφή της Ανακωχής στην Κομπιέν. Στις 21 Νοεμβρίου 1918.
Κείμενο: Αλέξανδρος Θεολόγου
Η μεγαλύτερη νίκη για το βρετανικό Ναυτικό στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήλθε δέκα ημέρες μετά την υπογραφή της Ανακωχής στην Κομπιέν. Στις 21 Νοεμβρίου 1918 ολόκληρος ο Γερμανικός Στόλος κατέπλευσε μαζικά στην Σκωτία για να παραδοθεί, ένα θέαμα που κανείς από όσους το είδαν δεν ξέχασε…
Το Firth of Forth γέμισε πολεμικά εκείνη την ημέρα: εννέα θωρηκτά, πέντε καταδρομικά μάχης, επτά ελαφρά καταδρομικά και 50 αντιτορπιλλικά –τα πιο μοντέρνα πλοία του Στόλου Ανοικτής Θαλάσσης του Κάιζερ– οδηγήθηκαν υπό την συνοδεία συμμαχικών πλοίων στην ανατολική ακτή της Σκωτίας για την τελευταία πράξη του δράματος. Την παράδοσή τους.
Η ύστατη ταπείνωση για την Γερμανία δεν ήταν η Ανακωχή που υπεγράφη σε ένα βαγόνι στην Κομπιέν αλλά το γεγονός ότι ο Στόλος θα έπρεπε να πάει να παραδοθεί σε μια από τις βάσεις του Βασιλικού Ναυτικού. Ο Ναύαρχος φον Χίππερ αρνήθηκε να παραδώσει τα πλοία του στον Μπήττυ και ανέθεσε την αποστολή στον Υποναύαρχο Λούντβιχ φον Ρόιτερ, ο οποίος επέβαινε στο θωρηκτό SMS Friedrich der Grösse.
Η είδηση ότι ένας από τους όρους της Συνθήκης των Βερσαλλιών προέβλεπε τον διαμοιρασμό των γερμανικών πολεμικών μεταξύ των Συμμάχων προκάλεσε την αγανάκτηση των ηττημένων που αποφάσισαν να τα βυθίσουν για να σώσουν την τιμή του γερμανικού Ναυτικού. Στις 21 Ιουνίου 1919 με εντολή του Υποναυάρχου φον Ρόιτερ άνοιξαν τους κρουνούς κατάκλυσης και τα στεγανά διαμερίσματα και έσπασαν τους αγωγούς νερού.
Από τα 74 «αιχμάλωτα» πολεμικά στο Scapa Flow βυθίστηκαν 52, συνολικού εκτοπίσματος περίπου 400.000 τόνων. Ήταν η μεγαλύτερη απώλεια πλοίων σε μια μόνο ημέρα στην ιστορία. Μέσα σε πέντε ώρες, 15 θωρηκτά, 5 καταδρομικά και 32 αντιτορπιλικά βυθίστηκαν με υψωμένη την απαγορευμένη σημαία της Γερμανικής Αυτοκρατορίας στον ιστό τους. Σύμφωνα με τον Ναύαρχο Ράιχαρτ Σέερ, ήταν η μόνη πράξη που θα ξέπλενε το «στίγμα της παράδοσης». Επτά ναυάγια παραμένουν εκεί μέχρι σήμερα.
Διαβάστε επίσης

Operation ZZ: Η ημέρα που παραδόθηκε ολόκληρος ο Γερμανικός Στόλος

Most Popular