Ίκαροι στο Τέξας

Το μακρινό Φεβρουάριο του 1948 πενήντα Ίκαροι, στο δεύτερο τμήμα της 21ης Σειράς της Σχολής Αεροπορίας αποφασίστηκε να εκπαιδευτούν στις ΗΠΑ από τη USAF, σε αντίθεση με το πρώτο τμήμα της που είχε παρουσιαστεί στο Τατόι στις 21 Ιανουαρίου 1948 και θα εκπαιδευόταν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.
Λεπτομέρειες για την εκπαίδευση της 21ης σειράς Ικάρων στις ΗΠΑ δημοσιεύθηκαν σε σχετικό άρθρο στο Τεύχος 119 της Π&Δ τον Δεκέμβριο του 1994, από το οποίο παραθέτουμε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
Οι Έλληνες Ίκαροι παρουσιάστηκαν στην Randolph AFB στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, όπου εκπαιδεύονταν και Αμερικανοί συνάδελφοί τους της USAF σε τέσσερις Εκπαιδευτικές Μοίρες, σε μια από αυτές εντάχθηκαν και οι Έλληνες.

H εκπαίδευση αέρος ξεκίνησε με αεροσκάφη T-6D Texan (τα γνωστά μας «Χάρβαρντ»), στα οποία οι Ίκαροι πέταξαν περίπου 200 ώρες τόσο με εκπαιδευτή όσο και solo. Οι Ίκαροι «έβαλαν» και 40 ώρες στους υπερσύγχρονους για την εποχή τους εξομοιωτές πτήσης (Link Trainers) της Randolph AFB.
Με τον τερματισμό της πρώτης φάσης της εκπαίδευσης η Σειρά μεταφέρθηκε στην Αεροπορική Βάση Γουίλιαμς (Williams AFB) στο Φοίνιξ της Αριζόνας, όπου είχαν την ευκαιρία να πετάξουν με το καλύτερο καταδιωκτικό του B΄ΠΠ, το North American P-51D Mustang. (Μετά την αναθεώρηση της κωδικοποίησης αεροσκαφών της USAF την εποχή εκείνη τα Mustang ήταν πλέον γνωστά ως F-51D (F:Fighter, Μαχητικό αντί του P:Pursuit, Καταδιωκτικό του B΄ΠΠ).

Με τη λήξη της αεροπορικής εκπαίδευσης και σύμφωνα με την Ημερήσια Διαταγή της 23ης Φεβρουαρίου 1949 της Williams AFB, 18 Έλληνες Ίκαροι, από τους 51 που εστάλησαν στις ΗΠΑ, κρίθηκαν ικανοί να φορούν στη στολή τους το διακριτικό Ιπταμένου της USAF. Τα πτυχία χειριστού δόθηκαν από τον Κυβερνήτη της πολιτείας Αριζόνα.

Ανάμεσα στους Ικάρους που εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ ήταν και ο Όθων Παπαδημητρίου, ο οποίος έπεσε μαχόμενος υπέρ Πατρίδος στις 14 Αυγούστου 1949,  την άγνωστή ιστορία του οποίου δημοσιεύουμε στο προσεχές μας τεύχος Π&Δ 399 (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019)
 
(Φωτογραφίες Michael Rougier, μέσω @EEmerson14)

Most Popular