Αλέξανδρος Καραμανλάκης: Σαν σήμερα ο πρώτος νεκρός της Ελληνικής Αεροπορίας

Ο Αλέξανδρος Καραμανλάκης, Έλληνας δημοσιογράφος και χειριστής αεροπλάνου, γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1888.
Στις 8 Αυγούστου 1911 ταξίδεψε αρχικά στη Γερμανία και στη συνέχεια στη Γαλλία. Στο Παρίσι γράφηκε στην αεροπορική σχολή του διάσημου αεροπόρου και μηχανικού Λουί Μπλεριό, και σπούδασε αεροπλοΐα. Επέστρεψε στις 12 Φεβρουαρίου 1912 στην Πάτρα, μεταφέροντας με πλοίο, ένα αεροπλάνο «Bleriot XI» 50 ίππων, με το οποίο προσπάθησε χωρίς επιτυχία στις 26 Μαρτίου 1912 να πετάξει από το Ρίο στην Αθήνα. Το αεροπλάνο του δεν μπόρεσε να απογειωθεί, και εγκατέλειψε το εγχείρημα με μικρές υλικές ζημιές και δίχως καν να τραυματιστεί.
Αποτυχημένη επίσης, ήταν ανάλογη προσπάθεια στις 9 Απριλίου, όμως στις 23 του ίδιου μήνα απογειώθηκε και πέταξε πάνω από την Πάτρα, ενώ στις 30 Απριλίου, απογειώθηκε αρχικά, από την Εγλυκάδα, όμως στη συνέχεια έπεσε προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές στο αεροπλάνο του, και τραυματίστηκε. Στις 17 Ιουλίου 1912 πέταξε σε ύψος 2.140 μέτρων σε πτήση 50 λεπτών, πάνω από την Αθήνα. Στις 19 Αυγούστου απογειώθηκε από το Φάληρο έφτασε στη Βουλιαγμένη στα 1.000 μέτρα ύψος, πέρασε από τον Πειραιά στα 2.000 μέτρα, στο Τατόι στα 2.500 μέτρα και έφθασε μέχρι την Αίγινα, όπου πέρασε τα 3.050 μέτρα. Σύμφωνα με ανταπόκριση του βρετανικού περιοδικού «Flight» στις 14 Σεπτεμβρίου 1912, κατά την ανάβαση χρειάστηκε κάτι λιγότερο από μία ώρα, ενώ η κάθοδό του, διήρκεσε 11 λεπτά.
Το πρωί της Τετάρτης 29 Αυγούστου 1912, πνίγηκε επιχειρώντας πτήση από το Παλαιό Φάληρο στην Πάτρα. Ο ιδιώτης αεροπόρος πραγματοποιούσε την πτήση με αεροσκάφος Bleriot XI 50 ίππων, το οποίο τη στιγμή που βρισκόταν πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο, λόγω του σφοδρού ανέμου, κατέπεσε στη θάλασσα (ακτές Λυγιάς). Ο Καραμανλάκης, τραυματισμένος και αβοήθητος, παρασύρθηκε από τα κύματα και πνίγηκε.
Η κηδεία του έγινε με δημόσια δαπάνη την Πέμπτη 30 Αυγούστου ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής, στον ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, με την παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και τάφηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Πηγές: haf.grmetapedia.org
 

Most Popular