Σαν σήμερα δολοφονείται ο Λέον Τρότσκι

Σαν σήμερα στις 20 Αυγούστου 1940, ο εξόριστος Ρώσος επαναστάτης Λεον Τρότσκι τραυματίζεται θανάσιμα με μια ορειβατική αξίνα έξω από την Πόλη του Μεξικού. Ο δολοφόνος ήταν ο Ισπανός κομμουνιστής Ραμόν Μερκάντερ. Ο Τρότσκι πέθανε από τα τραύματά του την επόμενη μέρα.
Γεννημένος στην Ουκρανία από τους Ρώσους-Εβραίους γονείς το 1879, ο Τρότσκι αγκάλιασε τον μαρξισμό ως έφηβος και αργότερα αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο της Οδησσού για να βοηθήσει στην οργάνωση της μυστικής Ένωσης των Εργατών της Νότιας Ρωσίας. Το 1898 συνελήφθη για τις επαναστατικές του δραστηριότητες και φυλακίστηκε. Το 1900 εξορίστηκε στη Σιβηρία.
Το 1902, διέφυγε στην Αγγλία χρησιμοποιώντας ένα πλαστό διαβατήριο με το όνομα Leon Trotsky (το αρχικό του όνομα ήταν ο Lev Davidovich Bronshtein). Στο Λονδίνο συνεργάστηκε με τον μπολσεβίκο Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν και αργότερα με τις μενσεβίκικες παρατάξεις που υποστήριζαν μια δημοκρατική προσέγγιση στο σοσιαλισμό. Με την έκρηξη της ρωσικής επανάστασης του 1905, ο Τρότσκι επέστρεψε στη Ρωσία και εκδιώχθηκε και πάλι στη Σιβηρία όταν η επανάσταση κατέρρευσε.
Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας απελάθηκε από μια σειρά χωρών εξαιτίας του ριζοσπαστισμού του. Έζησε στην Ελβετία, στο Παρίσι, στην Ισπανία και στη Νέα Υόρκη πριν επιστρέψει στη Ρωσία στο ξέσπασμα της επανάστασης το 1917. Ο Τρότσκι διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην κατάληψη της εξουσίας από τους Μπολσεβίκους, κατακτώντας το μεγαλύτερο μέρος της Πετρούπολης πριν από τη θριαμβευτική επιστροφή του Λένιν τον Νοέμβριο. Διορίζεται γραμματέας εξωτερικών υποθέσεων του Λένιν και διαπραγματεύτηκε με τους Γερμανούς το τέλος της ρωσικής εμπλοκής στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1918 έγινε πολεμικός επίτροπος και ανέλαβε την οικοδόμηση του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος κατάφερε να νικήσει την αντι-κομμουνιστική αντιπολίτευση στο Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο Τρότσκι φαινόταν ο πιθανότερος κληρονόμος του Λένιν, αλλά έχασε τον αγώνα διαδοχής όταν ο Λένιν αρρώστησε το 1922.
Το 1924, ο Λένιν πέθανε, και ο Ιωσήφ Στάλιν αναδείχθηκε ως ηγέτης της ΕΣΣΔ. Ενάντια στις δηλωμένες πολιτικές του Στάλιν, ο Τρότσκι ζήτησε μια συνεχιζόμενη παγκόσμια επανάσταση που θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην κατάργηση του όλο και πιο γραφειοκρατικού σοβιετικού κράτους. Επέκρινε επίσης το νέο καθεστώς καταστολής της δημοκρατίας στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την αποτυχία να αναπτύξει επαρκή οικονομικό σχεδιασμό. Σε απάντηση, ο Στάλιν και οι υποστηρικτές του ξεκίνησαν μια προπαγάνδα εναντίον του Τρότσκι. Το 1925, του αφαιρείται το αξίωμα του πολεμικού επιτρόπου. Ένα χρόνο αργότερα, εκδιώχθηκε από το Πολιτικό Γραφείο και το 1927 από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Τον Ιανουάριο του 1928, ο Τρότσκι εξορίστηκε από τον Ιωσήφ Στάλιν στην Αλμάτα-Ατά στην απομακρυσμένη Σοβιετική Κεντρική Ασία. Έζησε εκεί σε εσωτερική εξορία για ένα χρόνο πριν από την εξορία από την ΕΣΣΔ για πάντα από τον Στάλιν.
To 1929, έγινε δεκτός από την κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία τον εγκατέστησε στο νησί της Πριγκήπου, όπου εργάστηκε για να ολοκληρώσει την αυτοβιογραφία του και την ιστορία της ρωσικής επανάστασης. Μετά από τέσσερα χρόνια στην Τουρκία, ο Τρότσκι έζησε στη Γαλλία και στη συνέχεια στη Νορβηγία και το 1936 του χορηγήθηκε άσυλο στο Μεξικό και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του σε ένα προάστιο της πόλης του Μεξικού.
Καταδικάστηκε ερήμην και κρίθηκε ένοχος για προδοσία κατά τη διάρκεια των μεγάλων εκκαθαρίσεων των αντιπάλων του Στάλιν. Η πρώτη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τρότσκι ήταν αποτυχημένη και έλαβε χώρα το Μάιο του 1940 με πολυβολισμό της οικίας του. Στις 20 Αυγούστου 1940, έπεσε θύμα του Ραμόν Μερκάντερ, ενός Ισπανού κομμουνιστή που εργαζόταν για την ΕΣΣΔ και είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του νοικοκυριού του Τρότσκι. Τον τραυμάτισε θανάσιμα με μια ορειβατική αξίνα και την επόμενη ημέρα πέθανε από τα τραύματά του. Η σοβιετική κυβέρνηση αρνήθηκε την ευθύνη και ο Μερκαντέρ καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης από τις αρχές του Μεξικού.
Πηγή: history.com

Most Popular