ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
και ΕΔΩ
Su-57, Sukhoi «Anti–Raptor»
Για περισσότερο από μια δεκαετία το ρωσικό μαχητικό πέμπτης γενιάς ήταν γνωστό με το χαρακτηριστικό T-50 ή ως το αρκτικόλεξο του σχετικού προγράμματος PAK FA (Perspektivnyi Aviatsionnyi Kompleks Frontovoi Aviatsii). Από το περασμένο μήνα το αεροπλάνο που προορίζεται να γίνει η αιχμή το δόρατος της Ρωσικής Αεροπορίας έχει πλέον τον επιχειρησιακό χαρακτηρισμό Su-57. Ανασκοπούμε τις πρόσφατες εξελίξεις και το Su-57M ή «Su-57 Ver 2.0»!
Φάκελος Αεροπορία Στρατού, CH-47 Chinook
Ανοίγουμε και πάλι τον «Φάκελο Εξοπλισμών» αυτή την φορά με μια σειρά άρθρων για την Αεροπορία Στρατού και στο πρώτο από αυτά εστιάζουμε σε ένα θέμα επικαιρότητας, αλλά με μακρά διαχρονική εξέλιξη, τα ελικόπτερα Chinook και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα.
Ο Ελληνικός Στρατός ασκείται στη Μαύρη Θάλασσα
Μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στην ιστορία της ετήσιας άσκησης μετά στρατευμάτων Saber Guardian υπό τον συντονισμό της Διοίκησης US Army Europe (USAREUR) πραγματοποιήθηκε φέτος στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης ο Ελληνικός Στρατός συμμετείχε με κλιμάκιο της Αεροπορίας Στρατού, ενώ άρματα μάχης Leopard 2HEL βρέθηκαν για πρώτη φορά εκτός ελληνικού εδάφους.
MiG-35 για τη Ρωσική Αεροπορία
Μία από τις ειδήσεις της MAKS 2017 ήταν η οριστικοποίηση του προγράμματος αγοράς MiG-35 από τη Ρωσική Αεροπορία με σχετικό χρονοδιάγραμμα προμηθειών για 170 καινούργια αεροπλάνα από το 2019 έως και το 2030, που στοχεύει στο να προσδώσει στη RuAF ένα ικανό μαχητικό πολλαπλών ρόλων 4ης++ γενιάς.
24 ώρες πάνω στο CVN-77 στην Ανατολική Μεσόγειο
Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush έγραψε αεροπορική ιστορία όταν ένα από τα Super Hornet της CVW-8 (Carrier Air Wing Eight) που επιχειρούσε από αυτό σημείωσε τη πρώτη κατάρριψη από αμερικανικό αεροσκάφος εδώ και 18 χρόνια. Η Π&Δ βρέθηκε στο CVN-77 στην περιοχή περιπολίας του για 24 ώρες μόλις τρεις ημέρες μετά το συμβάν.
Διαγωνισμός ΕΛ.Β.Ο. ver.3.0… και το θρίλερ συνεχίζεται!
Αντί άλλης επίσημης ανακοίνωσης, την 1η Αυγούστου ο ειδικός εκκαθαριστής Ernst & Young έσπευσε να δημοσιοποιήσει τον τρίτο διαγωνισμό για την πώληση της ΕΛ.Β.Ο., παραδεχόμενος εμμέσως ότι ο δεύτερος κηρύχθηκε άγονος. Η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 28η Αυγούστου, δηλαδή εν μέσω των θερινών διακοπών. Γιατί τέτοια βιασύνη; Μα διότι, αν δεν βρεθεί κάποια λύση για την εταιρεία μέχρι το τέλος του έτους, ή θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για να συνεχίσει… να μη λειτουργεί αλλά να μισθοδοτούνται οι περίπου 350 εργαζόμενοι (με το μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας να προσεγγίζει τις €700.000) ή να βάλει οριστικά λουκέτο.
RIAT 2017, Αεροπορικό Υπερθέαμα στη Γηραιά Αλβιώνα
To RIAT στην RAF Fairford απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι το μεγαλύτερο αεροπορικό airshow στον πλανήτη όταν στην φετινή διοργάνωση φιλοξένησε 246 αεροσκάφη από 26 χώρες. Μεταφέρουμε μερικές από τις πιο απολαυστικές στιγμές του, συμπεριλαμβανομένης και της έντονης ελληνικής παρουσίας, που φυσικά μας… άνοιξαν την όρεξη για του χρόνου που η RAF θα γιορτάζει τα 100 χρόνια της.
RAF Tornado GR4 «ZG750», «Pinky»
Ένα από τα «άστρα» που έλαμψαν στο φετινό RIAT ήταν αυτό ενός πολύ ιδιαίτερου επετειακού αεροπλάνου, ενός Tornado GR4 της RAF, με τη διάσημη πλέον παραλλαγή «desert pink», όπως χρησιμοποιήθηκε στην Επιχείρηση «Granby» το 1991 στον Κόλπο. Η απόσυρσή του αμέσως μετά το airshow σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους τού τύπου για τη Βασιλική Αεροπορία.
EDA «Fire Blade», Ελικόπτερα δια πυρός
Πιστές στο ραντεβού, που είχαν δώσει πέρυσι στο Βέλγιο οι χώρες που συμμετέχουν στο HEP (Helicopter Exercise Programme) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), βρέθηκαν στην Ουγγαρία για τη φετινή διοργάνωση «Fire Blade 17» (FB17), τη ρεαλιστικότερη μέχρι στιγμής εκπαιδευτική δραστηριότητα του προγράμματος, αφού όχι μόνο πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα αρτιότερα πεδία ασκήσεων της γηραιάς ηπείρου, αλλά περιλάμβανε και δραστηριότητες με πραγματικά πυρά.
Irish Air Corps 301η Μοίρα Ελικοπτέρων, Ιρλανδοί «φύλακες-άγγελοι»
Η Ιρλανδία βρίσκεται σε μια κρίσιμη τοποθεσία της ευρωπαϊκής ηπείρου για την κάλυψη αναγκών Έρευνας-Διάσωσης και η 301η Μοίρα των Ιρλανδικών Αεροπορικών Σωμάτων συνεισφέρει στον ρόλο SAR συνεπικουρώντας την Ιρλανδική Ακτοφυλακή IRCG (Irish Coast Guard) και όχι μόνο.
Lockheed Martin LM-100J, Ο στρατιώτης (ξανα)φορά πολιτικά
Όπως το L-100 προήλθε από το αρχικό επιτυχημένο στρατιωτικό μεταγωγικό C-130H, έτσι και το LM-100J βασισμένο στον διάδοχό του, το C-130J, βγάζει τη στρατιωτική στολή και με αξιώσεις διεκδικεί καριέρα στον κόσμο της εμπορικής αεροπορίας.
Boeing 737MAX 10, Δέκα στο Μάξιμουμ
Το Paris Air Show 2017 ήταν το βήμα από το οποίο η Boeing παρουσίασε και επίσημα το νέο μέλος της οικογένειας MAX, της τέταρτης γενιάς του δικινητήριου επιβατικού.
Airbus A380plus, Κάτι έξτρα αλλά λίγο;
Το φετινό Μπουρζέ είχε πολλές ανακοινώσεις , αφού οι εταιρείες του χώρου χρησιμοποιούν το βήμα του και τη διεθνή προσοχή που προσελκύει για να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους. Για την Airbus όμως η εμφάνιση του A380plus άνοιξε περισσότερα θέματα απ’ όσα η ευρωπαϊκή κοινοπραξία ήλπιζε και παράλληλα πολλοί την εξέλαβαν ως μια αμήχανη -και ίσως ύστατη- προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, καθώς το ευρωπαϊκό μεγάλο επιβατικό αναζητά κατεύθυνση για το (όποιο) μέλλον του.
Airbus Racer, Need for (more) Speed!
Η κινητήρια δύναμη πίσω από τα περισσότερα προγράμματα ελικοπτέρων νέας γενιάς που θα προσφέρουν πολύ υψηλότερες ταχύτητες απ’ ό,τι τα σημερινά είναι τα προγράμματα του Πενταγώνου και κυρίως αυτά που αφορούν τον Αμερικανικό Στρατό. Σε ένα άλλο επίπεδο όμως, οι κατασκευαστές αεροσκαφών αυτής της κατηγορίας προσπαθούν να ανταποκριθούν στο αίτημα του εμπορικού τομέα κεφαλαιοποιώντας τεχνολογίες που έχουν ήδη ωριμάσει και δρομολογώντας άλλες. Η Airbus βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτών των εξελίξεων!
Cassini, Συναντήσεις με τον Κρόνο
Από τον περασμένο Απρίλιο η αποστολή Cassini-Huygens στον Κρόνο έχει μπει στην τελική φάση της, με το μεγάλο φινάλε να προγραμματίζεται για τις 15 Σεπτεμβρίου 2017, όταν το σκάφος θα συναντήσει τον πλανήτη και θα γίνει για πάντα ένα με αυτόν. Είκοσι χρόνια μετά την εκτόξευσή του και 13 στην εξερεύνηση του κρόνιου συστήματος, που μας απέδωσε απίστευτο πλούτο γνώσεων, θυμόμαστε μερικές από τις μοναδικές στιγμές τού ταξιδιού που φτάνει στο τέλος του.
Γεωπολιτική, Δυναμική φυσικού αερίου
Η Τουρκία «εγκλωβισμένη» στη διεθνοποίηση συμφερόντων τής κυπριακής ΑΟΖ… Η ανταγωνιστικότητα των τιμών και η ανεύρεση εξαγωγικών αγορών είναι τα δύο βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για την αποτελεσματική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο γεωπολιτικό δίδυμο Κύπρου-Ισραήλ. Από την άλλη, η ενεργειακή θέση της Αιγύπτου αναβαθμίζεται, αφού είναι η μόνη χώρα της περιοχής που διαθέτει υποδομές διαχείρισης και αποθήκευσης φυσικού αερίου, ενώ με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Zohr» μετατρέπεται από εισαγωγέα σε ρυθμιστή των εξελίξεων.