Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΙΟΥΛΙΟΣ 2019

Κυκλοφορεί 

————————————————————————–

Paris Air Show 2019, Πρώτη Ματιά


Ρίχνουμε μια πρώτη ματιά στο φετινό Αεροδιαστημικό Σαλόνι του Παρισιού σταχολογώντας μερικές από τις εκεί παρουσίες.

«Τρέχει» το πρόγραμμα F-16V! Οι Τρέχουσες εξελίξεις και χρονοδιάγραμμα


Αν και οι ειδήσεις στο προσκήνιο είναι λίγες με την επίσημη ενημέρωση να απουσιάζει εντελώς και με άμεσο αποτέλεσμα ένα όργιο φημών για καθυστερήσεις και προβλήματα, η αλήθεια για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας είναι εντελώς διαφορετική αφού οι εξελίξεις συνεχίζονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η LOA, που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2018, και το οποίο θα αποκαλύπτουμε για πρώτη φορά στην πλήρη του έκταση.

ΕΣ-Αεροπορία Στρατού, Επίσημη ένταξη ΟΗ-58D και CH47D


Στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) στο Στεφανοβίκειο πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου η τελετή παραλαβής των δέκα CH-47D Chinook και των 70 OH-58D Kiowa Warrior, εξέλιξη που ενισχύει κατακόρυφα την επιχειρησιακή ικανότητα του Όπλου.  Υπάρχει όμως προβληματισμός και ο αντίλογος…

Stolen Cerberus VI, Συνεκπαίδευση μεταγωγικών ΠΑ-USAFE


C-130 Ελλάδας και ΗΠΑ επιχείρησαν από κοινού σε ρίψεις αλεξιπτωτιστών-φορτίων και εκτέλεση ειδικών σεναρίων MEDEVAC.

Astral Knight 2019, Ευρωπαϊκή ασφάλεια σε στελθ ορίζοντα

Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας και η επίδειξη αποφασιστικότητας της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση απειλών στην Ευρώπη μέσω των γνωστών TSP (Theater Security Package) είχαν φέτος έντονη χροιά στελθ με τη μετακίνηση F-35A στη Γηραιά Ήπειρο. Στο πλαίσιο αυτό, στην άσκηση Astral Knight 2019 που πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση Aviano, έλαβε χώρα και η πρώτη συνεκπαίδευση αμερικανικών και ιταλικών Lightning II.

D-Day 75 Χρόνια, «Herks over Normandy»


Η φετινή επέτειος των 75 χρόνων από την Επιχείρηση Overlord, δηλαδή την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία για το «άνοιγμα» του δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη, γιορτάστηκε με πολλές εκδηλώσεις. Από τις πλέον εντυπωσιακές ήταν η ρίψη αλεξιπτωτιστών στη Sainte-Mere-Eglise, μια από τις πιο ιστορικές τοποθεσίες δράσης των αεραποβατικών επιχειρήσεων της D-Day.

ΠΑ 360ΜΕΑ, Νέα εκπαιδευτικά P2002JF


Στις 12 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία η τελετή παραλαβής των 12 νέων αεροπλάνων Σταδίου Επιλογής στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι. Με την ένταξή τους στην 360 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος τα καινούργια εκπαιδευτικά αντικαθιστούν τα T-41D έπειτα από 50 χρόνια υπηρεσίας και εκσυγχρονίζουν αυτό το σκέλος της προετοιμασίας νέων χειριστών. Βρεθήκαμε νωρίτερα στο Τατόι όταν οι Έλληνες εκπαιδευτές ολοκλήρωναν την προετοιμασία τους για την άμεση εκμετάλλευση των νέων αεροσκαφών, στην πρώτη αναφορά του είδους.

Rafale F4, Βελτιώσεις σε όλο το φάσμα


Με το μαχητικό της Dassault να αποτελεί τον πυρήνα της γαλλικής αεροπορικής ισχύος και τον κύριο πυλώνα εξαγωγικών προτάσεων στη διεθνή αγορά, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας επενδύει σημαντικά, ώστε οι δυο αυτοί πόλοι να παραμείνουν στην αιχμή των δυνατοτήτων τους με ορίζοντα δύο τουλάχιστον δεκαετιών. Ανασκοπούμε τις μελλοντικές εξελίξεις τού προγράμματος μέσα από συνέντευξη που μας δόθηκε από την αρμόδια ηγεσία στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών-DGA στο Παρίσι.

Rafale Solo Display, Με τους «Tator» της Armee de l’Air


Στις 26 Απριλίου η Ομάδα Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους Rafale της Γαλλικής Αεροπορίας γιόρτασε τα 10 χρόνια της. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε σε κλειστό «οικογενειακό» κύκλο, βρέθηκαν όλοι οι προηγούμενοι «Tator» (πιλότοι επιδείξεων) τής RSD (Rafale Solo Display) και δοκιμαστές τής Dassault. Η Π&Δ ήταν από τους ελάχιστους προσκεκλημένους για μια διαφορετική ματιά στον εκπληκτικό κόσμο του γαλλικού μαχητικού μέσα από τα μάτια του σημερινού χειριστή που υλοποιεί από το 2018 τις εμφανίσεις, του σμηναγού Sebastian Nativel.

NATO Tiger Meet 2019, COMAO και shadow waves


Μετά την απουσία του από τους γαλλικούς ουρανούς επί οκτώ χρόνια (η τελευταία φορά πηγαίνει πίσω στο 2011 στην BA103 στο Cambrai) το NATO Tiger Meet επέστρεψε για το 2019, με τη διοργάνωση στα χέρια της Escadron de Chasse (EC) 3/30 «Lorraine» στην BA118 Mont de Marsan να πραγματοποιείται ανάμεσα στις 13 και 24 Μαΐου. Ταυτόχρονα, οι «Τίγρεις» της Γαλλικής Αεροπορίας γιόρτασαν πανηγυρικά τα 101 χρόνια τους!

Aeronautica Militare, Ε-550 CAEW


H Ιταλική Πολεμική Αεροπορία, για να καλύψει τις ανάγκες της σε εναέρια έγκαιρη προειδοποίηση και έλεγχο, επέλεξε μια «αιρετική» λύση στους κόλπους του ΝΑΤΟ, την οποία και υλοποίησε ως αντισταθμιστικό όφελος στο πλαίσιο μιας εξαγωγικής επιτυχίας τής εγχώριας αεροπορικής βιομηχανίας. Ιχνηλατούμε το πρόγραμμα Conformal Airborne Early Warning System της Aeronautica Militare.

Egoz: Το Ισραήλ εκπαιδεύεται με ειδικές δυνάμεις στην Κύπρο


Δεκατέσσερις Μοίρες της Ισραηλινής Αεροπορίας υποστήριξαν την εκπαίδευση των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Egoz και «669» στη μεγαλύτερη άσκηση των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ εκτός του μητροπολιτικού εδάφους τους, που πραγματοποιήθηκε με την ΕΦ στην Κύπρο την περίοδο 20-29 Μαΐου 2019.

Αεροδρόμιο Ακτίου, Μονάδα Υποστήριξης-FOB Aktion


Στη σειρά άρθρων μας «Πολεμώντας τη λήθη» βρεθήκαμε στο Αεροδρόμιο Ακτίου, όπου το πρώην Αεροπορικό Απόσπασμα που έδρευε εκεί είναι η μοναδική ίσως Μονάδα της ΠΑ με σύνθετο ελληνικό/λατινικό όνομα: Μονάδα Υποστήριξης FOB Aktion.

Apollo 11, Μισός Αιώνας από την Πρώτη Προσσελήνωση


Πριν από πενήντα χρόνια ανθρώπινο πόδι πάτησε για πρώτη φορά τις πεδιάδες της Σελήνης. Οι προσσεληνώσεις φάνταζαν τότε σαν το μεγαλύτερο επίτευγμα της ανθρωπότητας και ακόμη περισσότερο: σαν την αρχή μιας νέας εποχής, που η εξάπλωση στους άλλους πλανήτες θα ήταν μέρος της καθημερινής ζωής. Πως φαίνεται ο άθλος αυτός μετά από 50 χρόνια; Μεγάλο αφιέρωμα!

Γεωστρατηγική στην ΝΑ Μεσόγειο, Τα Τύμπανα Πολέμου στην περιοχή και η Ασφάλεια των Ενεργειακών οδεύσεων


Τα καλοκαίρια, ιστορικά, έχουν αποδειχθεί «δύσκολα» στη Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα για τον ελληνισμό. Στις μέρες μας ζούμε άλλο ένα «δύσκολο» καλοκαίρι -μερικοί το χαρακτηρίζουν ανάλογο με το καλοκαίρι του ΑΤΤΙΛΑ ’74- λόγω των εξελίξεων στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και της έξαρσης της επιθετικότητας που επιδεικνύει η Τουρκία.

ΗΠΑ-Ιράν-Κόλπος του Ομάν, Ένα σύγχρονο γεωπολιτικό θρίλερ με «αουτσάιντερ» την Ιαπωνία


Υπό την κλιμάκωση των πιέσεων που δέχεται ο Λευκός Οίκος από τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο στον ορίζοντα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών του 2020, ο πρόεδρος Τραμπ έχει ανάγκη από τη συσπείρωση των συντηρητικών υποστηρικτών του. Στον θετικό απόηχο της πολιτικής του νίκης απέναντι στο Μεξικό όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά στο επίπεδο της μεταβαλλόμενης γεωπολιτικής δυναμικής στην ευρύτερη περιοχή τού Περσικού Κόλπου με την υποστήριξη του Ισραήλ κατά του Ιράν.

Most Popular