Ναυμαχία της Σινώπης: Ο ρωσικός στόλος κατατροπώνει τον οθωμανικό

Σαν σήμερα πριν 165 χρόνια κατά την διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας, έλαβε χώρα η ναυμαχία της Σινώπης που εξελίχθηκε σε ρωσική ναυτική νίκη επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Σινώπη είναι λιμάνι στη βόρεια Ανατολία (σημερινή Τουρκία) στον Εύξεινο Πόντο. Σε αυτό μία μοίρα πολεμικών πλοίων των αυτοκρατορικών ρωσικών δυνάμεων αιφνιδίασε μία μοίρα τοθωμανικών πλοίων και βύθισε ή κατέστρεψε έντεκα από τα δώδεκα, με κοντά τρεις χιλιάδες Οθωμανούς νεκρούς.
Οι δε Ρώσοι πέτυχαν απόλυτο αιφνιδιασμό και περηφανή νίκη με λίγες ζημιές σε τρία πλοία τους και μόλις 37 νεκρούς. Οι Οθωμανοί είχαν ελλειπή πληροφόρηση και έμειναν με την εντύπωση ότι ήταν ασφαλείς στο αγκυροβόλιό τους, αλλά δεν ήταν…
Η μάχη συνέβαλε αποφασιστικά στην τροπή του πολέμου, με αποτέλεσμα, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να αποτρέψουν την υπερβολική ενίσχυση της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα, μπήκαν στη σύγκρουση στο πλευρό της Τουρκίας.
Επρόκειτο για την πρώτη μαζική χρήση κανονιών με ικανότητα βολής εκρηκτικών βλημάτων. Μέχρι τότε η συνήθης πρακτική ήταν η χρήση λειόκανων κανονιών που έβαλλαν αδρανή βλήματα (μπάλες).
Υ.Γ. Το παρόν δημοσιεύθηκε χθες 30/11 αλλά χάθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Most Popular