1972: Ηλιακή καταιγίδα ίσως πυροδότησε δεκάδες θαλάσσιες νάρκες στον πόλεμο του Βιετνάμ

Μια απίθανη ιστορία αναφορικά με τις επιπτώσεις που είχε μια ηλιακή καταιγίδα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Βιετνάμ το 1972 βρέθηκε πρόσφατα στα αρχεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, σύμφωνα με το The Conversation.
Στις 4 Αυγούστου 1972, το πλήρωμα ενός αεροσκάφους της Αμερικανικής Task Force 77 που πετούσε πάνω από τα ναρκοθετημένα νερά του Χον Λα, παρατήρησε 20 έως 25 εκρήξεις σε διάστημα 30 δευτερόλεπτων. Επίσης είδαν επιπλέον 25 έως 30 κυκλικούς σχηματισμούς λάσπης μέσα στο νερό. Επρόκειτο για ναρκοπέδια που είχαν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Pocket Money, μιας εκστρατείας ναρκοθέτησης που ξεκίνησε το 1972 εναντίον των κύριων λιμανιών του Βορείου Βιετνάμ.
Δεν υπήρχε προφανής λόγος για τον οποίο οι νάρκες εξερράγησαν, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό σκέφτηκε τη πιθανότητα οι εκρήξεις να προκλήθηκαν από μια ηλιακή καταιγίδα που συνέπεσε χρονικά με το συμβάν.
Όπως αναφέρεται λεπτομερώς σε μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση του Πολεμικού Ναυτικού, το περιστατικό προκάλεσε άμεση έρευνα σχετικά με τις πιθανές αιτίες των τυχαίων εκρήξεων τόσων θαλάσσιων ναρκών. Οι εν λόγω νάρκες διέθεταν μηχανισμό αυτοκαταστροφής για (το λιγότερο) διάστημα 30 ημερών από τη στιγμή που ποντίστηκαν. Ωστόσο οι νάρκες δεν αυτοκαταστράφηκαν, διότι το χρονικό διάστημα δεν είχε παρέλθει.
Στις 15 Αυγούστου 1972, ο επικεφαλής του Αμερικανικού Στόλου του Ειρηνικού, Ναύαρχος Bernard Clarey, έθεσε ως ερώτημα εάν ήταν δυνατόν οι νάρκες να εκραγούν εξαιτίας της ηλιακής δραστηριότητας.
Ο λόγος για αυτή την υποψία ήταν διότι πολλές από τις νάρκες είχαν μαγνητικό πυροκροτητή και είχαν σχεδιαστεί για να εκραγούν όταν ανιχνεύουν αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο. Η αλλαγή στην ηλιακή δραστηριότητα θα μπορούσε θεωρητικά να προκαλέσει τις ακούσιες εκρήξεις. Στις αρχές Αυγούστου το 1972 παρατηρήθηκε μια από τις πιο έντονες ηλιακές δραστηριότητες που σημειώθηκαν ποτέ και υπήρξαν πολυάριθμες αναφορές σε όλη τη Βόρεια Αμερική για διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και διακοπές των τηλεγραφικών γραμμών.
Η καταγεγραμμένη ηλιακή κηλίδα με την ονομασία MR 11976, εξέπεμψε πολύ ισχυρές εκλάμψεις με τα φορτισμένα σωματίδια να κατευθύνονται προς τη Γη με πολύ υψηλή ταχύτητα.
Οι αξιωματικοί που ερεύνησαν τις εκρήξεις των ναρκών, επισκέφτηκαν την Ωκεανογραφική  και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ για να μάθουν για τις αλλαγές του γεωμαγνητικού πεδίου που πυροδότησαν θαλάσσιες νάρκες στο Βόρειο Βιετνάμ.

Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, όπως αναφέρεται στην αποχαρακτηρισμένη έκθεση του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ναρκες να είχαν πυροδοτηθεί από την αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα εκείνων των ημερών του Αυγούστου 1972, με αποκορύφωμα την 4η Αυγούστου, όταν καταγράφηκε ηλιακή έκλαμψη, οι επιπτώσεις της οποία έφτασαν στη Γη μέσα σε 14,6 ώρες, αντί για 2-3 ημέρες.
 

Most Popular