Σαν σήμερα, οι σκυλίτσες Στρέλκα και Μπέλκα στο διάστημα με τον Σπούτνικ 5

Σαν σήμερα, στις 19 Αυγούστου 1960 το ρωσικό διαστημόπλοιο Σπούτνικ 5 εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Το σκάφος ήταν κάτι σαν «κιβωτός» που περιείχε διάφορα φυτά, φύκια, σιτάρι, μικροοργανισμούς, μύγες, 40 ποντίκια, δύο αρουραίους και δύο σκυλίτσες, τη Στρέλκα («μικρό βέλος») και την Μπέλκα («σκίουρος»).
Οι σκυλίτσες βρίσκονταν μόνες τους σε ειδική καμπίνα σχεδιασμένη και πλήρως εξοπλισμένη και για την επιβίωση ανθρώπων. Το σκάφος μετέφερε επιστημονικό εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένης κάμερας που είχε τοποθετηθεί κατάλληλα ώστε να παρακολουθείται η κατάσταση των σκύλων.
Την επόμενη ημέρα και αφού το σκάφος διέγραψε 17 τροχιές γύρω από τη Γη, η κάψουλα επανεισόδου επέστρεψε στη Γη. Όλα τα ζώα επέστρεψαν στο έδαφος υγιή χωρίς προβλήματα. Ήταν οι πρώτοι ταξιδιώτες του Διαστήματος που επέστρεψαν στο έδαφος χωρίς το διαστημόπλοιό τους να αποτεφρωθεί από την τριβή.

Υπενθυμίζεται ότι τρία χρόνια πριν, στις 3 Νοεμβρίου 1957 εκτοξεύτηκε ο Σπούτνικ 2, που μετέφερε σχεδόν μισό τόνο φορτίου. Μέσα στο σκάφος βρισκόταν και η σκυλίτσα Λάικα, το πρώτο ζωντανό πλάσμα που ταξίδεψε στο διάστημα  – και που πέθανε εκεί, αφού η κάψουλα δεν είχε δυνατότητα επανόδου στη Γη και ποτέ δεν υπήρχε πρόβλεψη να επιστρέψει στην γη ζωντανή.
 

Most Popular