UC-61: Το υποβρύχιο «φάντασμα» που… αναδύεται από τον τάφο του

(Μια πιο αναλυτική παρουσίαση της είδησης που αναφέραμε νωρίτερα)
Aν ένα υποβρύχιο δικαιούται να χαρακτηριστεί «φάντασμα» αυτό είναι το UC-61. Το γερμανικό υποβρύχιο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου εθεάθη και πάλι στην ακτή του Wissant, κοντά στο Καλαί, εκεί όπου εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του πριν από 101 χρόνια. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Κάθε δύο με τρία χρόνια κάνει την εμφάνισή του και κάθε φορά γίνεται τουριστική ατραξιόν –μέχρι να εξαφανιστεί ξανά.

Τον Ιούλιο του 1917 το UC-61 έπλεε ανοιχτά των γαλλικών ακτών έχοντας αποπλεύσει από το Ζεεμπρούχχε του Βελγίου με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο (Kapitänleutnant) Γκέοργκ Γκερτ για την πόντιση ναρκών έξω από την Μπουλόν-συρ-Μερ και την Χάβρη. Όμως εκείνη η αποστολή δεν ήταν η τυχερή του. Προσάραξε σε αβαθή και άρχισε να κατακλύζεται από νερό –κατά μια άλλη εκδοχή αυτοβυθίστηκε από το 26μελές πλήρωμά του το οποίο παραδόθηκε στις γαλλικές αρχές. Το υποβρύχιο έμεινε εκεί και μέχρι το 1930 είχε θαφτεί ολόκληρο στην άμμο.

Ο καιρός και τα ρεύματα της παλίρροιας που μετακινούν τον αμμώδη πυθμένα της περιοχής φέρνουν κατά καιρούς ό,τι έχει απομείνει από το κύτος του στο φως. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, δύο κομμάτια του μήκους 8 και 3 μέτρων αντίστοιχα, είναι ορατά τις ώρες της άμπωτης σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή. Ο Δήμαρχος Μπερνάρ Μπρακ πιστεύει ότι με έναν δυνατό άνεμο το υποβρύχιο θα χαθεί και πάλι.
Ο ντόπιος ξεναγός Βενσάν Σμιττ έχει διαφορετική άποψη. «Όλοι στο Ουϊσσάν γνώριζαν πως εδώ υπάρχει ένα υποβρύχιο, απλώς το κουφάρι του είναι καλυμμένο από ιλύ που το κάνει αόρατο» λέει. «Αν και κομμάτια του επανεμφανίζονται κατά καιρούς, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο πολύ από αυτό».

Τα υποβρύχια του γερμανικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού ήταν πραγματική μάστιγα για τα συμμαχικά πλοία και το UC-61 είχε το μερίδιό του βυθίζοντας σύμφωνα με ιστορικούς σε διάστημα μόλις επτά μηνών υπηρεσίας 12 πλοία, με τορπίλλες ή με τις νάρκες που πόντιζε. Οι επιτυχίες του στις πέντε πολεμικές περιπολίες που εκτέλεσε από τις 13 Δεκεμβρίου 1916 μέχρι τις 26 Ιουλίου 1917 περιλαμβάνουν 11 εμπορικά συνολικού εκτοπίσματος 13.820 τόννων, ένα πολεμικό 7.578 τόννων καθώς και την πρόκληση ζημιών σε δύο εμπορικά σκάφη (συν. εκτοπίσματος 3.476 τόννων) και σε ένα πολεμικό 570 τόννων.

Το συγκεκριμένο U-Boot ήταν της ναρκοθετικής κλάσης UC ΙΙ, έχοντας μήκος 49,35 μέτρα και εκτόπισμα (σε κατάδυση) 493 τόννων. Κατασκευασμένο από χάλυβα στα ναυπηγεία Weser A.G. της Βρέμης το 1916, διέθετε δύο εξακύλινδρες μηχανές 590 shp συν δύο ηλεκτροκινητήρες Siemens-Schuckert 610 shp που του έδιναν μεγίστη ταχύτητα 11,9 κόμβων. Ο οπλισμός των υποβρυχίων της κλάσης αποτελείτο από επτά τορπίλλες που εξαπολύοντο από τρεις τορπιλοσωλήνες των 20 ιντσών –δύο πρωραίους και έναν πρυμναίο– ένα πυροβόλο καταστρώματος Uk L/30 των 88 χιλ. και 18 νάρκες θαλάσσης UC 200.
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

Most Popular