Ο Γερμανικός στρατός διαβαίνει τα σύνορα με την Αυστρία και ενσωματώνει αναίμακτα τη χώρα στο Γ΄Ράϊχ. Πρόκειται για το αυστριακό “Anschluss” (“σύνδεση”).
Η Αυστρία πέρασε από μεγάλες πολιτικές αναταραχές στο προηγούμενο διάστημα και βρέθηκε ουσιαστικά σε κατάσταση εμφυλίου. Οι υπόγειες προσπάθειες του Χίτλερ να ενσωματώσει την πατρίδα του (ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν Αυστριακός πολίτης) στο γερμανικό κράτος ενισχύοντας το ναζιστικό κόμμα, η άνοδος των σοσιαλιστών και η ανάπτυξη ενός γηγενούς σοσιαλ-πατριωτικού μετώπου θα πολώσουν άσχημα την πολιτική ζωή.
Ο προερχόμενος από την τελευταία παράταξη καγκελάριος Ντόλφους, θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα επιβάλει μονοκομματική δικτατορία. Τελικά, μετά τη δολοφονία του από μέλη του αυστριακού ναζιστικού κόμματος σε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα, θα τον διαδεχθεί ο μετριοπαθέστερος Σούσνικ, που θα οργανώσει δημοψήφισμα (φροντίζοντας να το πραγματοποιήσει μέσα σε τρείς μέρες, να αποκλείσει τη νεολαία κάτω των 24 που τασσόταν με τους Ναζί και να προπαγανδίσει την ιδέα «ανεξαρτησία ή Χιτλερική κατοχή»).
Το δημοψήφισμα συνάντησε την οργισμένη αντίδραση του Χίτλερ που απαίτησε να παραδώσει την εξουσία στους Αυστριακούς Ναζί ή πόλεμο. Τελικά, ο Σούσνικ συναίνεσε για την αποφυγή αδερφικής αιματοχυσίας (Bruderblut).
Στις 12 Μαρτίου οι πρώτοι Γερμανοί στρατιώτες κομμάτιασαν τα συνοριακά φυλάκια και οι μοτοσυκλετιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους. Τους επιφυλάχθηκε ενθουσιώδης υποδοχή.