ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Φεβρουαρίου 1919: Μάχη της Μπερέζα Καρτούσκα, ο “πόλεμος που θα τελείωνε όλους τους πολέμους συνεχίζεται”

[Πολωνο-Σοβιετικός Πόλεμος] – Με την υπογραφή της Γερμανο-Πολωνικής συμφωνίας εκκένωσης των νέων περιοχών που θα σχημάτιζαν το νέο Πολωνικό κράτος τον Φεβρουάριο, ο νέος πολωνικός στρατός θα είχε την πρώτη του συνάντηση με τον επίσης νεαρό στρατό των Ρώσων Μπολσεβίκων.

Η οριστική χάραξη των συνόρων του νέου πολωνικού κράτους δεν είχε ακόμα επισημοποιηθεί (η συνθήκη των Βερσαλλιών ήταν ακόμα 6 μήνες μακρυά) και το επαναστατικό κράτος των Μπολσεβίκων δεν είχε επίσημα αναγνωριστεί, αφήνοντας ένα “γεωπολιτικό κενό” στα εδάφη της πρώην τσαρικής Ρωσίας. Οι εντάσεις ήταν ήδη μεγάλες όταν στις 18 Νοεμβρίου 1918 το επιτελείο του Κόκκινου Στρατού διέταξε μια μεγάλη επιθετική αναγνώριση εναντίον των δυτικών συνόρων της πρώην τσαρικής Ρωσίας που βρίσκονταν ακόμα μεγάλες μονάδες στρατού των πρώην γερμανικών δυνάμεων. Οι επιθέσεις κατευθύνθηκαν κατά της δυτικής Ουκρανίας και της Εσθονίας (πρώην Ανατολική Πρωσσία που διαλυόταν).

Στις 12 Φεβρουαρίου 1919 είχε έρθει η σειρά της νεότευκτης Πολωνίας, με τους Μπολσεβίκους να εκτοξεύουν την επιχείρηση με την κωδική ονομασία “Στόχος Βιστούλας”, που αισιόδοξα θα τους έφερνε στην Βαρσοβία. Ωστόσο, η επιχείρηση, φτωχά οργανωμένη και με παραλείψεις που δεν δικαιολογούνται σε έναν οργανωμένο στρατό, κατέρρευσε γρήγορα. Την επομένη, 13 Φεβρουαρίου, μια ομάδα Πολωνών στρατιωτών εκτόξευσε μια αντεπίθεση στο χωριό Μπερέζα (πολωνικό όνομα της σημερινής πόλης της Μπιαρόζα, στη δυτική Λευκορωσία) που ανέτρεψε τις άμυνες των Μπολσεβίκων και σταθεροποίησε προσωρινά την περιοχή.
Θεωρείται η απαρχή του μεγάλου Πολωνο-Σοβιετικού πολέμου που θα συγκλονήσει τις δύο νεαρές χώρες και θα θέσει τους πρώτους θεμελίους λίθους της ύπαρξής τους.

Most Popular