ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Ιανουαρίου 1573: Μάχη της Μικαταγκαχάρα, το όνειδος του Ιεγιάσου

Ο Τοκουγκάβα Ιεγιάσου υφίσταται μια συντριπτική ήττα από τις δυνάμεις του νταΐμιο Ταγκέτα Σινγκέν. Ο τελευταίος συγκέντρωσε έναν εντυπωσιακό στρατό για τα ιαπωνικά δεδομένα και προέλασε προς την πρωτεύουσα Κυότο. Δύο φάλαγγες 30,000 και 5,000 ανδρών πέρασαν μέσα από τα εδάφη του Ιεγιάσου, ο οποίος σε πλήρη κινητοποίηση κατόρθωσε να συγκεντρώσει 11,000 άνδρες. Παρά την γνώμη όλων των στρατηγών του και συμμάχων του να αφήσει τον Σινγκέν να διασχίσει την περιοχή του ανεμπόδιστος, ο Ιεγιάσου παρατάχθηκε στο υψίπεδο της Μικαταγκαχάρα αναμένοντας τον εχθρό.

Την συντριπτική αναλογία 3:1 ο Ιεγιάσου πίστευε ότι θα ισοστάθμιζε με την χρήση των νέων πυροβόλων όπλων που είχε εξοπλίσει τον στρατό του. Όμως, την ημέρα της μάχης η υγρασία και το χιόνι που έπεφταν στην περιοχή έκαναν τη χρήση των μουσκέτων πολύ αμφίβολη. Ο Σινγκέν εκτόξευσε μια σαρωτική επέλαση του ιππικού του που διέλυσε τους πυροβολητές του Ιεγιάσου και κλόνισε την γραμμή των πολεμιστών του στη δεύτερη γραμμή. Αν και υπέστησαν μεγάλες απώλειες, οι σαμουράϊ του Ιεγιάσου συγκράτησαν την πρώτη επέλαση.
Ο Σινγκέν απέσυρε τους ιππείς που μόλις είχαν επελάσει, συγκέντρωσε μια νέα δύναμη και επέλασε ξανά. Οι δυνάμεις του Ιεγιάσου έσπασαν και διασκορπίστηκαν μεταδίδοντας πανικό στον υπόλοιπο στρατό του. Ολόκληρη η δύναμη του Ιεγιάσου υποχώρησε στους γκρεμούς και παρά τις προσπάθειές του να αναδιοργανωθούν, αυτό αποδείχθηκε αδύνατο.

Μάχη της Μικαταγκαχάρα, έργο του Τογιοχάρα Σικανόμπου (1885)

Με προτροπή των συντρόφων του ο Ιεγιάσου υποχώρησε στο οχυρό Χαμαμάτσου με μόλις 5 άνδρες. Ικανοί σαμουράϊ υπαρχηγοί του κέρδισαν χρόνο επελαύνοντας αυτοκτονικά σε στίφη των εχθρών βρίσκοντας τον θάνατο ο ένας μετά τον άλλο αλλά κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο. Ο Ιεγιάσου άφησε τις πύλες του οχυρού ορθάνοιχτες και οργάνωσε τους πρώτους φυγάδες που κατέφυγαν εκεί σε ομάδες τοξοτών στα τείχη. Η εμπροσθοφυλακή του Σινγκέν βλέποντας τις πύλες ανοιχτές και λίγους τοξότες δεν μπορούσε να πιστέψει στην τύχη της.
Υποψιαζόμενη πως ο Ιεγιάσου τους έστηνε μια χοντροειδή παγίδα κατασκήνωσαν έξω από το οχυρό περιμένοντας ενισχύσεις. Το βράδυ, μια ομάδα νίντζα του Ιεγιάσου θα σκορπίσουν τον πανικό στο εχθρικό στρατόπεδο, που θα εκκενωθεί την επομένη ακολουθώντας τον υπόλοιπο στρατό. Ο Ιεγιάσου θα επιζούσε την χειρότερη ήττα της ζωής του για να ανέλθει τελικά, 30 χρόνια μετά, στο αξίωμα του πρώτου Σογκούν.

Most Popular