ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Μαρτίου 1199: Η πτώση του Λεοντόκαρδου

Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος ο 1ος ο «Λεοντόκαρδος» τραυματίζεται σοβαρά στη διάρκεια μιας πολιορκίας χτυπημένος από το βέλος μιας βαλλίστρας. Η πληγή του θα μολυνθεί και θα πεθάνει στις 6 Απριλίου.
Μεγάλος πολέμαρχος και γενναίος πέραν αμφιβολίας, ο Ριχάρδος δεν ήταν καλός βασιλιάς. Αδιαφόρησε για την διακυβέρνηση του βασιλείου του, έσυρε την Αγγλία σε μια σταυροφορία, κατέκτησε τη Σικελία και την Κύπρο από την Αγία Ρωμαϊκή και Βυζαντινή αυτοκρατορίες αντίστοιχα, πολέμησε στις σταυροφορίες με διάθεση προσωπικής προβολής προσβάλοντας τους συμμάχους του και οι αμαρτίες του τον πρόλαβαν.
Κατά την επιστροφή του ναυάγησε στην Κέρκυρα, βυζαντινή επαρχία, απ’ όπου διέφυγε μεταμφιεσμένος σε μοναχό. Ναυάγησε ξανά στην Ιταλία και αναγκάστηκε να περάσει από ευρωπαϊκά εδάφη που δεν ήταν αγαπητός. Συνελήφθη από έναν δούκα στη Βιέννη, που τον είχε προσβάλει στην πολιορκία της Άκκρας και παραδόθηκε στον αυτοκράτορα Ερρίκο τον 6ο που παρέμεινε φυλακισμένος μέχρι την πληρωμή δυσβάστακτων λύτρων.
Κατά την επιστροφή του έδωσε μάχες για την ανακατάληψη της Νορμανδίας αλλά ένα τυχαίο βέλος τον πέτυχε στον ώμο κοντά στο λαιμό. Ο «γιατρός» έκανε περισσότερη ζημιά τραβώντας το και η πληγή ανέπτυξε γάγγραινα που τον σκότωσε.

Most Popular