O ρωσικός στρατός του τσάρου Ιβάν του Τρομερού καταλαμβάνει την πόλη του Καζάν, πρωτεύουσα του ομώνυμου ταταρικού Χανανάτου. Η πόλη ξεκίνησε ως εμπορικός σταθμός μεταξύ Δύσης και Ανατολής, στη συμβολή των ποταμών Βόλγα και Καζάνκα, τότε “λεωφόροι” για τη μεταφορά αγαθών. Σύντομα άνθισε και έγινε πλούσιο εμπορικό κέντρο μεταξύ των Ταταρο-Βουλγάρων και Φιννο-Ούγγρων. Στα μέσα του 13ου αιώνα η περιοχή κατακλύστηκε από τους Μογγόλους της Χρυσής Ορδής που δυο αιώνες μετά ίδρυσαν το Χανάτο του Καζάν.
Οι Ρώσοι την πολιόρκησαν τουλάχιστον δέκα φορές στη διάρκεια ύπαρξης του Χανάτου. Ο Ιβάν ο Τρομερός είχε ήδη μια αποτυχημένη προσπάθεια εκπόρθησης του Καζάν στο ενεργητικό του, στην οποία οι Ρως υποχώρησαν και κατασκεύασαν ένα οχυρωμένο στρατόπεδο στο Σβιγιάτζκ, οργανώνοντας τον ανεφοδιασμό τους.
Το Φθινόπωρο του 1552, μια νέα μεγάλη ρωσική στρατιά με πολιορκητικές μηχανές, πυροβολικό, επίλεκτο πεζικό από τη φρουρά των Στρέλτσυ, σκαπανείς και άτακτο ιππικό από τους βογιάρους ευγενείς, την πολιόρκησε ξανά. Οι Ρώσοι κατασκεύασαν έναν πύργο 12 μέτρων, που εξόπλισαν με πυροβολικό για να σιγήσουν τα πυροβόλα των τειχών και στη συνέχεια υπονόμευσαν τα τείχη.
Με τη νικη τους το Χανάτο έπαψε να αποτελεί απειλή για τη Ρωσία. Οι μάχες όμως θα συνεχίζονταν στην περιοχή, με τους τοπικούς άρχοντες να αρνούνται να παραδοθούν. Τελικά, με την πτώση των μεγάλων φρουρίων, οι Τάταροι υποτάχθηκαν και μια νέα εκστρατεία με ορμητήριο το Καζάν, μετέφερε τον πόλεμο στο Χανάτο του Αστραχάν, που με τη σειρά του ισοπεδώθηκε. Η εκστρατεία αυτή προσέφερε μια ζώνη ασφαλείας για τη Μόσχα, που υπέφερε πάντα από τις μογγολικές επιδρομές.