ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Μαρτίου 1770: Ξεσπά η Επανάσταση του “Δασκαλογιάννη” στην Κρήτη

Ο Ιωάννης Βλάχος, γνωστός ως Δασκαλογιάννης, ξεσηκώνει τα Σφακιά να επαναστατήσουν κατά των Τούρκων. Καταγόμενος από εύπορη οικογένεια, πήγε στο εξωτερικό να σπουδάσει -σπάνιο τότε- εξ ου και το προσωνύμιο «Δασκαλογιάννης». Συνδέθηκε με τους αδερφούς Ορλώφ και το 1770 γυρίζοντας στην Κρήτη, έστειλε μια ομάδα Σφακιανών για να πολεμήσει μαζί τους στην Πελοπόννησο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Φεβρουαρίου 1770: Τα “Ορλωφικά” και ο μύθος του ξανθού γένους

Το επόμενο έτος τέθηκε επικεφαλής της επανάστασης και στην Κρήτη. Με λίγες εκατοντάδες πολεμιστές έπιασε στενά στα ορεινά και έκανε αντάρτικο σε 15.000 Τούρκους. Ωστόσο, η ρωσική ναυτική μοίρα των Ορλώφ δεν κατευθύνθηκε προς την Κρήτη και η επανάσταση εκεί παρέμεινε απομονωμένη. Σκληρές και πολυαίμακτες μάχες έλαβαν χώρα και πολλά χωριά των Σφακιών κάηκαν και οι κάτοικοί τους εκτελέστηκαν, συχνά με βασανιστήρια.

Παρά τον αριθμό τους και το πυροβολικό, οι Τούρκοι δεν κατόρθωσαν να λυγίσουν τους Κρητικούς ούτε το χειμώνα τελικά, όμως, οι δυσκολίες τους ανάγκασαν να ζητήσουν ανακωχή και αμνηστία το επόμενο έτος. Χιλιάδες από τα Σφακιά κι άλλες περιοχές είχαν συλληφθεί από τους Τούρκους, μεταξύ τους συγγενείς και φίλοι των αγωνιστών, ακόμα και οι δύο κόρες και τα αδέρφια του Δασκαλογιάννη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Μαΐου 1771: Το τέλος των “Ορλωφικών”, οι Έλληνες έρμαια της οργής των Οθωμανών

Οι Τούρκοι απαίτησαν μεταξύ άλλων την παράδοση των πρωταιτίων. Ο Δασκαλογιάννης παραδόθηκε και γδάρθηκε ζωντανός στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου μπροστά στο πλήθος των Τούρκων. Το σώμα του έμεινε εκτεθειμένο για δύο μέρες πριν το θάψουν. Η επανάσταση του Δασκαλογιάννη έληξε άδοξα αλλά η περιπέτεια των Ορλωφικών θα βοηθήσει στον ρωσοτουρκικό πόλεμο καταστρέφοντας τον Οθωμανικό στόλο στο Τσεσμέ και αγκιστρώνοντας δυνάμεις των Οθωμανών στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στη Μαύρη Θάλασσα.

Η λήξη του πολέμου θα οδηγήσει στη Ρωσοτουρκική συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, δίνοντας μεταξύ άλλων στους Έλληνες το δικαίωμα να πλέουν τα εμπορικά πλοία τους ελεύθερα στη Μαύρη Θάλασσα και να φέρουν τη ρωσική σημαία, προνόμια που συνετέλεσαν στην ισχυροποίηση του ελληνικού εμπορίου και της ναυτιλίας. Ωστόσο, τα Σφακιά έφεραν βαρύ το φόρο του αίματος, καθώς υπολογίζεται πως πάνω από τους μισούς από τους 11 χιλιάδες κατοίκους τους σκοτώθηκαν, πέθαναν από τις κακουχίες και τα βασανιστήρια ή εγκατέλειψαν για πάντα την περιοχή.

Most Popular