ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Μαΐου 1864: Μάχη της “ερημιάς” στον Αμερικανικό Εμφύλιο

Λήγει μετά από τρείς μέρες μαχών «η μάχη της ερημιάς» (battle of the wilderness) κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο.

Ο νέος διοικητής της στρατιάς του Ποτόμακ (Βόρειοι), στρατηγός Ulysses S. Grant προσπάθησε να εμπλέξει τον διαφεύγοντα αντίπαλο στρατό του Νότου (Στρατιά της Βορείας Βιρτζίνια με 60-65.000 άνδρες) παρεμβάλλοντας τους 124.000 άνδρες του μεταξύ αυτού και της πρωτεύουσας του Νότου, Ρίτσμοντ. Το σχέδιο του Grant ήταν να αναγκάσει τον στρατηγό Λη σε μια αποφασιστική μάχη κατά παράταξη στην οποία οι Νότιοι θα συντρίβονταν, αν μη τι άλλο, από τον διπλάσιο αριθμό των Βορείων.

Ο στρατηγός Ρόμπερτ Ε. Λη, που κατόρθωνε μέχρι τότε να αποφεύγει τις αποφασιστικές μάχες-παγίδες, διατηρώντας πάντα την πρωτοβουλία στην επίθεση και διαφεύγοντας με ελιγμούς, απέδειξε πως δεν διατήρησε την αρχιστρατηγία στο Νότο καθόλη τη διάρκεια του πολέμου άδικα. Καθώς ο στρατός των Βορείων προσπαθούσε να περάσει μέσα από τα αχαρτογράφητα και σχεδόν αδιαπέραστα δάση της Σποτσυλβάνια, αναχαιτίστηκε από δύο Σώματα Στρατού του Λη και ενεπλάκη σε αγώνα μέσα στην «ερημιά», χωρίς επικοινωνίες, τροφοδοσία και άποψη του πεδίου της μάχης.

Κρίσιμη ήταν η στιγμή όταν το ΙΙ Σώμα Στρατού των Βορείων του αντιστρατήγου Χάνκοκ κατόρθωσε να απωθήσει το ΙΙ Σώμα Στρατού των Νοτίων του υποστρατήγου Χιλ απειλώντας με ανατροπή όλη την παράταξη. Η έγκαιρη επέμβαση του υποστρατήγου Λόνγκστρητ σταθεροποίησε το μέτωπο των Νοτίων και ίσως τους έδωσε ένα στιγμιαίο πλεονέκτημα, αν ο Λόνγκστρητ δεν τραυματιζόταν από πυρά των ανδρών του κατά λάθος.

Η μάχη έληξε χωρίς αποτέλεσμα μετά από διήμερο αφήνοντας μια πικρή γεύση και στους δύο αντιπάλους. Περίπου 11.000 Νότιοι και 17.700 Βόρειοι σκοτώθηκαν ή τέθηκαν εκτός μάχης αλλά το τέλος δεν είχε έρθει. Ο Grant συνέχισε να πιέζει προς την κατεύθυνση του Ρίτσμοντ κάνοντας τον Λη να τον ακολουθεί και να τον εμπλέκει σε μάχες φθοράς. Την επόμενη κι όλας μέρα (8 Μαΐου) οι δυνάμεις τους θα συγκρουστούν πάλι στο δημαρχείο της Σποτσυλβάνια, στις 11 στην Yellow Tavern, στις 12 στην Meadow Bridge και σε δέκα ακόμα μάχες μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

- Advertisement -

Most Popular