Με αφορμή τις αιματηρές αναταραχές της επανάστασης των Μποξερ στην Κίνα, στρατεύματα των Μεγάλων Δυνάμεων καταλαμβάνουν τα οχυρά Τακού από τις κινεζικές αυτοκρατορικές δυνάμεις.
Στη δύση του 19ου αιώνα και στην αυγή του 20ού, η Κίνα ήταν ένας εκπεσών γίγαντας. Μεγάλη σε όλα εκτός από γεωπολιτική ισχύ, η χώρα παρέτασσε έναν τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής πληθυσμό, έκταση και φυσικό πλούτο αλλά ήταν τραγικά πίσω σε τεχνολογία και διοίκηση, με αποτέλεσμα οι μεγάλες αποικιακές δυνάμεις να την έχουν ποδηγετήσει οικονομικά και πλέον και στρατιωτικά.
Το 1899, ξέσπασε επανάσταση με πυρήνα ομάδες που αποκαλούνταν “δίκαιες και αρμονικές γροθιές”, βγαλμένες μέσα από ένα πλήθος νεαρών ανδρών που φοιτούσαν σε θρησκευτικά σχολεία μοναστικού βίου και καταφέρονταν κατά της ανήθικης και προσβλητικής ξένης διείσδυσης. Οι νεαροί αυτοί, που προέρχονταν κατά κανόνα από οικογένειες ακτημόνων αγροτών χωρίς προοπτική και περιουσία, εξασκούσαν γυμναστικές ασκήσεις και πολεμικές τέχνες σε πανηγύρια και γιορτές, ενώ ο εξτρεμισμός τους γινόταν ολοένα και πιο έντονος, φτάνοντας στο τέλος του 19ου αιώνα στη στάση και σε επιθέσεις κατά δυτικών ιεραποστολών.
Οι Ευρωπαίοι ονόμασαν αυτούς τους γυμνασμένους νέους άνδρες “boxers” και η δράση τους κατά των λιγοστών Ευρωπαίων στην απεραντοσύνη της Κίνας, έκανε την αυτοκρατορία των Ζινγκ, που είχε ταπεινωθεί τόσες φορές από τα ευρωπαϊκά στρατεύματα, να τους αγκαλιάσει παρεχοντάς τους όπλα και υποστήριξη.
Το 1900, οι πρεσβευτικές αρχές και οι κοινότητες των Ευρωπαίων στο Πεκίνο απειλήθηκαν όταν οι μπόξερς πλημμύρισαν την πόλη και απείλησαν να λιντσάρουν τους 2.000 περίπου ξένου πολίτες και τους 450 στρατιώτες. Οι προσπάθειες των Δυνάμεων ήταν να στείλουν ενισχύσεις στο Πεκίνο μέσω των μεγάλων ποτάμιων οδεύσεων. Εκεί, τους έφραξαν το δρόμο τα μεγάλα παρόχθια οχυρά Τακού, που επανδρώνονταν από κυβερνητικές δυνάμεις και μπόξερς.
Στις 17 Ιουνίου, δύναμη πολεμικών πλοίων των 6 μεγάλων δυνάμεων (Ρωσία, Βρετανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Αυστροουγγαρία, Γερμανία) προσέγγισε την πόλη του Τιανζίν με σκοπό να ενισχύσει διάσπαρτα συμμαχικά σώματα, που δρούσαν στα βόρεια της Κίνας εν μέσω δεκάδων χιλιάδων επαναστατών. Τρία τέταρτα μετά τα μεσάνυχτα, τα κανονιοστάσια του φρουρίου Τακού άνοιξαν πυρ εναντίον τους με μεγάλη ακρίβεια προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε πολλά πλοία.
Αυτά απάντησαν στα πυρά και μετά από ένα ρεσάλτο βρετανικών πληρωμάτων σε έξι γερμανικής ναυπήγησης κινεζικά πλοία, τα πληρώματα των πολεμικών αποβίβασαν 900 άνδρες που κατέλαβαν μετά από σκληρό αγώνα τα κανονιοβολεία. Με τίμημα 172 νεκρούς, ο συμμαχικός στόλος είχε ανοίξει δρόμο σε ένα ασφαλές λιμάνι, αλλά η δράση τους έσπρωξε την κινεζική κυβέρνηση σαφώς στο πλευρό των μποξερ «εναντίον των ξένων εισβολέων», μετατρέποντας έτσι μια «εξέγερση δια αντιπροσώπων» σε ανοιχτή αντιπαράθεση με 10 τουλάχιστον μεγάλες χώρες.
Θα ακολουθήσει η πολιορκία των διπλωματικών αντιπροσωπειών στο Πεκίνο τον Αύγουστο, που θα εξελιχθεί σε θρίλερ. Με τις συμμαχικές δυνάμεις να κατορθώνουν να αποκρούουν τους Κινέζους επί 55 μέρες μέχρι που ενισχύσεις κατάφεραν να τους απεγκλωβίσουν.