ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 Μαΐου 1942: «Το κυνήγι του αγριόγαλου», ο Μανστάιν παραδίδει μαθήματα ελιγμών στην Κριμαία

Η γερμανική 11η Στρατιά εξαπολύει την επιθετική επιχείρηση «Το κυνήγι του αγριόγαλου» (Unternehmen Trappenjagd) στο Ανατολικό Μέτωπο.

Ο στρατάρχης Μανστάιν συγκεντρώνει σχεδόν 200.000 άνδρες και 200 άρματα μάχης και με την υποστήριξη 800 περίπου αεροσκαφών του 8ου Αεροπορικού Σώματος (στρατηγός αεροπορίας Βόλφραμ φον Ριχτχόφεν) και με 95.000 Ρουμάνους ως υποστήριξη, κατορθώνει να εκμηδενίσει τρείς Σοβιετικές Στρατιές (Μέτωπο της Υπερκαυκασίας, Μέτωπο της Κριμαίας και Ανεξάρτητη Παράκτια Στρατιά), μια συνδυασμένη δύναμη 250.000 ανδρών, 240 αρμάτων και 200 αεροσκαφών, που κάλυπταν τον πορθμό του Κερτς στην Κριμαϊκή χερσόνησο.

Ήδη, από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 1942, οι δυνάμεις του Άξονα είχαν κατορθώσει να περισφίξουν τις σοβιετικές δυνάμεις, αποκλείοντας σχεδόν την επικοινωνία τους από τη θάλασσα και να περιορίσουν την αεροπορική τους κυριαρχία στο ελάχιστο. Τρεις φορές σε αυτό το διάστημα το Μέτωπο της Κριμαίας προσπάθησε να σπάσει τον κλοιό εξαπολύοντας ισχυρές επιθέσεις αλλά αποκρούστηκαν όλες με βαρύτατες απώλειες για τους Σοβιετικούς.

Στις 8 Μαΐου, ήταν η σειρά της 11ης γερμανικής Στρατιάς να επιτεθεί με αποφασιστικότητα και με τη μεθοδικότητα που διέκρινε τον διοικητή της. Η κύρια προσπάθεια του Μάνσταιν συγκεντρώθηκε στα νότια, με ενισχυμένες μεραρχίες πεζικού να προελαύνουν μετά από προσεκτικά συγκεντρωμένο μπαράζ πυροβολικού και αεροπορικούς βομβαρδισμούς διασπώντας τις σοβιετικές θέσεις σε πολλαπλά σημεία. Χρειάστηκαν μόλις 210 λεπτά για να καταρρεύσει το ρωσικό μέτωπο σε αυτά τα σημεία με τους Σοβιετικούς στρατιώτες, παρά το πείσμα τους, να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους έχοντας υπομείνει περισσότερα από ότι το ανθρώπινο ον θα άντεχε σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Στις 10 Μαΐου, με το νότιο μέτωπο σε αποσάθρωση, η γερμανική 22η Μεραρχία Panzer εκτέλεσε μια αριστοτεχνική προέλαση υπερκέρασης της 51ης σοβιετικής Στρατιάς βόρεια, οδηγώντας την τελευταία σε φυγή την επόμενη μέρα. Ό,τι απέμεινε από τις σοβιετικές δυνάμεις έσπευσε προς τη χερσόνησο του Κερτς, που εν μέρει συνδέει την Κριμαία με την ανατολική ακτή της χερσονήσου του Ταμάν. Οι δυνάμεις αποδεκατίστηκαν από τη γερμανική αεροπορία που πραγματοποίησε πάνω από 1.500 εξόδους την ημέρα ρίπτοντας συνολικά πάνω από 6.000 κάνιστρα πυρομαχικών διασποράς SD-2 πάνω στους Ρώσους στρατιώτες. Επρόκειτο για μια νίκη τακτικού σχεδιασμού και επιχειρησιακής εκτέλεσης που επέτρεψε σε 38.000 άνδρες της πρώτης γραμμής να νικήσουν μια συγκεντρωμένη δύναμη που αθροιστικά ανερχόταν σε 570.000 Σοβιετικούς στρατιώτες, ναύτες και βοηθητικούς.

Η νίκη εκτός από το να διαγράψει άλλο μισό εκατομμύριο άνδρες από τις τάξεις του Σοβιετικού Στρατού, εξέθεσε και τη νοτιοανατολική πλευρά του μετώπου. Από τον πορθμό του Κερτς, ο Μανστάιν θα εξαπολύσει στις αρχές Σεπτεμβρίου νέα επίθεση προς τα στενά του Κερτς (επιχείρηση «Μπλύκχερ») με στόχο τις πετρελαιοπηγές του Καυκάσου.

- Advertisement -

Most Popular