Η ΕΣΣΔ πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή του διηπειρωτικού πυραύλου R-7 “Semyorka”, του πρώτου βαλλιστικού της βλήματος, με ικανότητα να καλύψει την απόσταση ως τις ΗΠΑ.
Ο θηριώδης πύραυλος των 20 κινητήρων κηροζίνης και υγρού οξυγόνου θα γίνει το σύμβολο του Ψυχρού πολέμου, καθώς θα αποτελέσει τη βάση της πρώτης γενιάς διηπειρωτικών όπλων της Σοβιετικής Ένωσης. Ταυτόχρονα θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην κατάκτηση του διαστήματος, αφού θα θέσει τον Sputnik σε τροχιά, ενώ παραλλαγές του, υποστηρίζουν το πρόγραμμα διαστημικών εκτοξεύσεων μέχρι σήμερα.
Ο πύραυλος σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε υπό τη διεύθυνση του σχεδιαστή Sergei Korolev, επικεφαλής του πυραυλικού και διαστημικού προγράμματος της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη δεκαετία του 1950, ως τον θάνατό του 1966. Ο R-7 είναι δύο σταδίων με εξαιρετικά μεγάλη ικανότητα μεταφοράς φορτίου πάνω από 5 τόνους (απαίτηση εξαιτίας του μεγάλου βάρους που είχαν οι πρώτες σοβιετικές πυρηνικές κεφαλές). Αυτό τον έκανε πολύ πιο ισχυρό από τους αμερικανικούς φορείς, αλλά και ένα “πολυεργαλείο” για τη μεταφορά διαστημικών θαλαμίσκων.
Η ηγεσία της ΕΣΣΔ χρηματοδότησε την ανάπτυξη του R7 ως πολεμικό εργαλείο, ενώ έδειξε ελάχιστο αρχικά ενδιαφέρον για την εξερεύνηση του διαστήματος, που ήταν διακαής πόθος του Korolev και των συνεργατών του. Ο Korolev όμως κατόρθωσε να συγχωνεύσει τα δύο πυραυλικά προγράμματα και να χαρίσει στην ΕΣΣΔ την υπεροχή στα πρώτα βήματα του “αγώνα του Διαστήματος”. Με ελάχιστες τροποποιήσεις, κυρίως στο άνω τμήμα του, ο R-7 κατόρθωσε να στείλει τον Sputnik σε τροχιά, στις 4 Οκτωβρίου του 1957, να εκτοξεύσει τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα, τον Yury Gagarin, στις 12 Απριλίου του 1961 και σε κατοπινές εκδόσεις θα στείλει πλήθος δορυφόρων επικοινωνιών και παρατήρησης σε τροχιά, αλλά και γύρω από τη Σελήνη, αποτελώντας τον πιο επιτυχημένο (από πλευράς αριθμού εκτοξεύσεων) πυραυλικό διαστημικό φορέα ως σήμερα.