ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Φεβρουαρίου 1958: “Broken Arrow” στο Tybee Island

Μετά από εναέρια σύγκρουση ενός στρατηγικού βομβαρδιστικού Β-47 κι ενός μαχητικού F-86, μια πυρηνική βόμβα χάνεται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.
Το περιστατικό συνέβη στις 02:00 τα ξημερώματα της 5ης Φεβρουαρίου 1958 κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης όταν το F-86 προσέκρουσε στην πτέρυγα του βομβαρδιστικού 38,000 πόδια πάνω από την Σαβάννα της Τζώρτζια, κοντά στο νησί Tybee.

Από τη σύγκρουση, το F-86 κατέπεσε με τον χειριστή του να εκτινάσσεται ενώ το βομβαρδιστικό, αφού έχασε ύψος με τον κυβερνήτη του να κατορθώνει να ανακτήσει τον έλεγχο στα 18,000 πόδια, απέρριψε κατόπιν αδείας την βόμβα Mk 15 ώστε να μην εκραγεί σε περίπτωση αποτυχημένης αναγκαστικής προσγείωσης.

Η προσγείωση, ωστόσο, ήταν επιτυχημένη και οι έρευνες αεροπορίας και ναυτικού για την βόμβα, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών βρισκόταν κάπου στον πορθμό του Wassaw κράτησαν έως τις 15 Απριλίου χωρίς επιτυχία.

Οι έρευνες ανεστάλησαν και η τύχη της βόμβας που περιέχει 180 κιλά συμβατικών εκρηκτικών και ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα, βυθισμένη πιθανώς σε βάθος 5-10 μέτρων κάτω από τη λάσπη.

Most Popular