ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Απριλίου 1986: Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ

Ο αντιδραστήρας Νο 4 του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία αστοχεί με αποτέλεσμα το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία. Αυτό συνέβη στη 01:23 πρωϊνή κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης εξομοίωσης απώλειας ρεύματος.

Ωστόσο, ένας συνδυασμός απειρίας του προσωπικού, κατασκευαστικών προβλημάτων στον παλιό αντιδραστήρα και κακοδιαχείρισης πέρα από την προβλεπόμενη διαδικασία, οδήγησαν τον αντιδραστήρα εκτός ελέγχου. Το νερό που χρησιμοποιείτο για την ψύξη του πυρήνα ατμοποιήθηκε και οι συνθήκες οδήγησαν στην έκρηξη και διαφυγή μεγάλων ποσοτήτων ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα.

Δύο εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σχεδόν αμέσως ενώ 134 εργάτες και πυροσβέστες νοσηλεύτηκαν τις επόμενες μέρες από υπερβολική έκθεση σε ραδιενεργά στοιχεία. 28 από αυτούς θα πεθάνουν στις επόμενες εβδομάδες από οξύ ραδιενεργό σύνδρομο (ARS). Επιπλέον, 15 θα καταλήξουν από διάφορες αιτίες –κατά κανόνα καρκίνο- μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

Η εγγύτητα του εργοστασίου με το Κίεβο (μόλις 104 χλμ.) και άλλες περιοχές και η επί ημέρες διαφυγή ραδιενέργειας μεταφερόμενης με τον αέρα, οδήγησε σε ευρεία μόλυνση πολιτών τόσο στην εγγύτητα του εργοστασίου όσο και στα αποθέματα νερού της περιοχής (το Τσερνόμπιλ βρίσκεται, όπως και τα περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια, κοντά σε ποτάμι, τον ποταμό Πριπιάτ, που τροφοδοτεί και το ίδιο το Κίεβο). Το πόσοι πέθαναν ή ασθένησαν αργότερα από τις επιπτώσεις του ατυχήματος παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο.

Παρόλη την καταστροφή, η λειτουργία του εργοστασίου δεν σταμάτησε. Ο τιναγμένος στον αέρα αντιδραστήρας Nο 4 σκεπάστηκε από ένα μεγάλο θόλο από τσιμέντο προστατεύοντας τα υπόλοιπα λειτουργικά κτίρια. Μόλις, το 1991 μια νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην τουρμπίνα του αντιδραστήρα 2, καθιστώντας τον πέραν οικονομικής επισκευής. Ο αντιδραστήρας 1 έκλεισε το 1996 με συμφωνία Ουκρανίας και ΙΑΕΑ ενώ μόλις το 2000 ο πρόεδρος Λεονίτ Κούζμα έκλεισε τον τελευταίο αντιδραστήρα Νο 3, σφραγίζοντας την ιστορία του εργοστασίου.

 

Τσερνομπίλ, 26 Απριλίου 1986: Τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία

Most Popular