ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Δεκεμβρίου 1989: Operation “Just Cause”

Αμερικανικές δυνάμεις επεμβαίνουν μετά από εντολή του προέδρου Μπους στον Παναμά για να ελέγξουν τη διώρυγα και να εξουδετερώσουν τον δικτάτορα Νοριέγκα.
Αν και διατηρούσαν πάντα ισχυρές δυνάμεις κατά μήκος της διώρυγας για την προστασία των συμφερόντων τους, οι Αμερικανοί δεν ήταν ποτέ δημοφιλείς και ευπρόσδεκτοι, όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει. Το 1977 η συμφωνία Κάρτερ-Τορίχιος μεταβίβαζε τον έλεγχο της διώρυγας στον Παναμά σταδιακά μέχρι το 2000. Η διαδικασία ανατράπηκε με την άνοδο του Νοριέγκα, ενός στρατιωτικού δικτάτορα που υποστηρίχθηκε αρχικά από τηνς Ουάσινγκτον λόγω του δεδηλωμένου αντικομμουνισμού του. Όταν όμως ο Νοριέγκα ανέπτυξε σχέσεις με ναρκεμπόρους και λαθρεμπόρους εμποδίζοντας κάθε πολιτική διαδικασία στον Παναμά και βυθίζοντας τη χώρα στο χάος και την ανομία, η στάση των Αμερικανών άλλαξε.

Μετά από αρκετά περιστατικά, με αποκορύφωμα τη δολοφονία Αμερικανού στρατιώτη από Παναμέζους ασφαλίτες σε σημείο ελέγχου, ο Τζώρτζ Μπους διέταξε τη δυναμική επέμβαση 9,000 Αμερικανών στρατιωτών που θα ενίσχυαν τους 12,000 που βρίσκονταν ήδη εκεί. Εντός 4 ημερών η αντίσταση των Παναμέζων είχε συντριβεί και η επικράτηση των Αμερικανών ήταν πλήρης με 23 νεκρούς και 325 τραυματίες ενώ οι Παναμέζοι έχασαν 200 νεκρούς τουλάχιστον και 1,900 αιχμαλώτους.

Most Popular