ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Ιανουαρίου 2009: Επιχείρηση “Συμπαγές Μολύβι”, οι Ισραηλινοί αποσύρονται από τη Γάζα

Mετά από τρείς εβδομάδες μαχών, οι τελευταίοι άνδρες του Ισραηλινού στρατού αποσύρονται οριστικά από τη Λωρίδα της Γάζας τερματίζοντας την επιχείρηση “Συμπαγές Μολύβι”.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Δεκεμβρίου 2008: Επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι», Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού προκλήθηκε από επανειλημμένα μπαράζ μη κατευθυνομένων ρουκετών παλαιστινιακών οργανώσεων κατά κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ. Είχε ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου 2008 με στοχευμένους βομβαρδισμούς από αέρος και την εμπλοκή ειδικών δυνάμεων μεγέθους ταξιαρχίας, για να κλιμακωθεί με την κινητοποίηση χιλιάδων (περί των 20.000) εφέδρων όλων των όπλων. Στόχος ήταν να εκριζωθεί η οργάνωση Χαμάς, βασικός υπεύθυνος για σειρά τρομοκρατικών χτυπημάτων και εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον πόλεων του Ισραήλ.

Στις 18 Ιανουαρίου, το ισραηλινό επιτελείο ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση του πυρός και ξεκίνησε να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Γάζα με τον όρο να μην ξεναρχίσουν τα πυρά οι Παλαιστίνιοι. Παραδόξως, όλα πήγαν κατ’ ευχήν και μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, οι τελευταίοι Ισραηλινοί στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα.

Παρά τις μεγάλες απώλειες, αναμενόμενες σε τόσο πυκνοκατοικημένη και πυκνοδομημένη περιοχή (οι νεκροί ήταν περίπου 1.400 Παλαιστίνιοι ένοπλοι, αστυνομικοί και πολίτες και 13 Ισραηλινοί στρατιώτες), η επιχείρηση είχε μέτρια αποτελέσματα. Οι εκτοξεύσεις ρουκετών μειώθηκαν σημαντικά αλλά δεν έπαψαν, τα αποθέματα εκρηκτικών των Παλαιστινίων δεν καταστράφηκαν πλήρως και οι ριζοσπαστικές οργανώσεις συνέχισαν τη δράση τους.

Ένας έντονος πόλεμος προπαγάνδας ξέσπασε στις επόμενες εβδομάδες για το ποιός είχε “νικήσει”, αλλά η αλήθεια ήταν πως και οι δύο πλευρές είχαν εξαντληθεί από την βιαιότητα των συγκρούσεων. Γεγονός ήταν επίσης ότι οι απώλειες των Παλαιστινίων αριθμούσαν αρκετές εκατοντάδες μαχητών, αστυνομικών και μελών ενόπλων οργανώσεων, οπότε αυτές είχαν αποδυναμωθεί.

Η επιχείρηση άφησε πάνω από έξι χιλιάδες κατοικίες κατεστραμμένες (3.540 πλήρως και 2.870 με σοβαρές ζημιές σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ), πάνω από 20 χιλιάδες ανθρώπους αστέγους, ενώ σημαντικό μέρος των υποδομών κοινής ωφελείας ήταν εκτός λειτουργίας (20 χλμ. σωλήνων υδροδότησης, τέσσερεις δεξαμενές νερού, 11 πηγάδια και μεγάλο τμήμα της αποχέτευσης).  Έως και σήμερα η ένταση στην περιοχή συνεχίζεται, χωρίς οι Ισραηλινοί να έχουν επιχειρήσει ξανά τέτοιας έκτασης εισβολή στη Γάζα.

Most Popular