ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Σεπτεμβρίου 36 π.Χ.: Ναυμαχία της Ναυλόχου, η ναυτική τεχνολογία δίνει τη νίκη

Σε ένα επεισόδιο του ρωμαϊκού εμφυλίου πολέμου μεταξύ των ανταγωνιστών που προέκυψαν από τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα, η ναυτική δύναμη των “Τυραννοκτόνων” διαλύεται σε μια αποφασιστική σύγκρουση με τους υποστηρικτές του Καίσαρα.

Μετά την ήττα του στο έδαφος της Σικελίας από τον στρατηγό του Οκταβιανού, Μάρκο Βισπασιάνο Αγρίππα, ο Σέξτος Πομπήιος, υποστηρικτής των “Τυρρανοκτόνων”, συγκέντρωσε τις δυνάμεις του σε στόλο εκτελώντας επιδρομές και παρενοχλώντας το ναυτικό εμπόριο προς τη Ρώμη. Ο Πομπήιος διατηρούσε έναν ισχυρό στόλο 300 πολεμικών και ο Αγρίππας, αν και ακατάβλητος στην ξηρά, δεν είχε πολεμήσει ποτέ ξανά στη θάλασσα.

Στη σύγκρουση που έλαβε χώρα ανοιχτά της πόλης της Ναυλόχου (κοντά στη σημερινή Μεσσήνη της Σικελίας), ο Αγρίπας παρέταξε ίσο σχεδόν αριθμό πολεμικών πλοίων. Οι δυνάμεις του ήταν πιο άπειρες από του Πομπηίου αλλά έρχονταν με τον αέρα του νικητή, διέθεταν πιο μεγάλα (και για αυτό λιγότερο ευκίνητα) πλοία και εξοπλίζονταν με ένα νέο όπλο: την αρπάγη (harpax) μια νέα έκδοση του corvus. Ενώ ο corvus (κόραξ) ήταν μια πλατφόρμα εφόδου, που καθελκυόταν από το κατάστρωμα με γερανό και αγκίστρωνε στο εχθρικό κατάστρωμα αποβιβάζοντας ένα άγημα εισβολής, η αρπάγη ήταν ουσιαστικά ένα μεγάλο άγκιστρο που εκτοξευόταν με μια μεγάλη βαλλίστρα. Αυτό καρφωνόταν στο εχθρικό σκάφος για να το τραβήξει πιο κοντά, ώστε να γίνει η κατάληψη του.

Τα πλοία του Πομπηίου ελίχθηκαν εκμεταλλευόμενα την ταχύτητά τους προσπαθώντας να κυκλώσουν τα εχθρικά, αλλά αυτά χρησιμοποίησαν το «πυροβολικό» τους και τα αγκίστρωσαν με μαεστρία καταβάλλοντάς τα με έφοδο και μάχες καταστρωμάτων.

Η σύγκρουση έληξε με σαφές αποτέλεσμα: από τα 300 πλοία του Πομπηίου, 17 διέφυγαν με τον Σέξτο Πομπήιο και τα υπόλοιπα κάηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Ο στόλος του Αγρίπα έχασε μόλις τρία πλοία. Ο Σέξτος Πομπήιος έφτασε τελικά με 7 πλοία στη Μυτιλήνη από όπου πέρασε στην Ανατολή για να αναδιοργανωθεί. Το επόμενο έτος οι δυνάμεις του Μάρκου Αντωνίου τον νίκησαν και διέφυγε και πάλι στην Μικρά Ασία όπου δολοφονήθηκε κλείνοντας τον κύκλο των επαναστάσεων.

Most Popular