Επιδρομή της Ισραηλινής Αεροπορίας στην Λαττάκεια της Συρίας – Ανήμερα του Γιομ Κιπούρ

Η ιστορία φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται από την ανάποδη. Σήμερα τα ξημερώματα, ανήμερα της μεγάλης ισραηλινής θρησκευτικής γιορτής του Γιομ Κιπούρ η ισραηλινή Αεροπορία δεν ήταν αυτή τη φορά στην ελάχιστη αναμενόμενη ετοιμότητά της, αλλά στην ύψιστη.

Αντίστοιχα, η ετοιμότητα των αντιπάλων ήταν όπως φαίνεται αυτή στο ελάχιστο. Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Αεροπορίας διεξήγαγαν αεροπορική επιδρομή εναντίον στόχων στην Λαττάκεια της Συρίας με χρήση κατευθυνόμενων όπλων.
Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο στόχος της επιδρομής ήταν οι εγκαταστάσεις της Technical Industries Agency που ελέγχεται από τον συριακό Στρατό και βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή, ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κι ένα εργοστάσιο αλουμινοκατασκευών.
Η συριακή αεράμυνα ενεργοποιήθηκε μόλις ακούστηκαν οι πρώτες εκρήξεις όμως από όσο έχει γίνει γνωστό δεν κατάφερε κάποιο αποτέλεσμα εναντίον των ισραηλινών αεροσκαφών αλλά κατάφερε να εμπλέξει κάποιους από τους ισραηλινούς πυραύλους με άγνωστο ποσοστό ευστοχίας.
Η επίθεση αναφέρεται ότι ξεκίνησε στις 10 μ.μ. στις 17/9 και σύμφωνα με συριακές πηγές εκτός από μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν και οπλισμένα UAV ενώ καθόλη τη διάρκεια της επίθεσης τουλάχιστον τα ισραηλινά F-16 επιχειρούσαν στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

IAF: To παρασκήνιο της επιχείρησης «House of Cards» στη Συρία


To ενδιαφέρον της υπόθεσης και όσον αφορά το ρωσικό αεροσκάφος που εξαφανίστηκε, είναι ότι όπως είναι γνωστό, το συριακό εξ ολοκλήρου ρωσικής προέλευσης δίκτυο αεράμυνας είναι ολοκληρωμένο στο αντίστοιχο δίκτυο που διατηρούν οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή, ώστε τα αεροσκάφη των μεν και των δε να εμφανίζονται ως φίλια ίχνη στις οθόνες τόσο των ρωσικών όσο και των συριακών ραντάρ.
Φυσικά σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποκλείει ολοκληρωτικά απώλειες από φιλικά πυρά αλλά τις μειώνει καταλυτικά.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Καταρρίφθηκε ρωσικό ELINT  Il-20 και από ποιόν;


Αυτό που μπορεί να συμβεί όμως, όπως εξάλλου έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, είναι ότι το δίκτυο αεράμυνας μπορεί να παρεμβληθεί ώστε να παρουσιάζει ψευδή εικόνα στους χειριστές του.
Το 2007 κατά την διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής στον υπό κατασκευή συριακό πυρηνικό αντιδραστήρα (επιχείρηση που πολύ πρόσφατα αναγνωρίστηκε δημόσια από το Ισραήλ), οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν κάνει χρήση του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου Suter.

Το Ισραήλ παραδέχτηκε ότι βομβάρδισε πυρηνικό αντιδραστήρα στη Συρία το 2007


Το αποτέλεσμα ήταν οι χειριστές των συριακών ραντάρ να βλέπουν τα «εχθρικά» F-15I να εισέρχονται στον συριακό εναέριο χώρο από διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που έρχονταν στην πραγματικότητα.

Συριακός S-200 κατέρριψε το ρωσικό Il-20 «Coot»


Εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας πάντως αρνήθηκε κάθε ανάμειξη αναφέροντας επιγραμματικά «δεν σχολιάζουμε αναφορές ξένων μέσων». Συνεπώς είναι αδύνατη τουλάχιστον προς το παρόν οποιαδήποτε διασταύρωση.
https://twitter.com/EmbassyofRussia/status/1041965375427096576
Η Ρωσία πάντως κατηγορεί πλέον ανοιχτά το Ισραήλ ότι ναι μεν το αεροσκάφος τους δεν καταρρίφθηκε το ίδιο από ισραηλινά αεροσκάφη, αλλά ότι δημιούργησε τις συνθήκες για να στοχοποιηθεί από την συριακή αεράμυνα…
Υ.Γ. Το Γιομ Κιπούρ είναι μία κινητή γιορτή. Συνεπώς φέτος δεν ταυτίζεται ημερολογιακά με τον ομώνυμο πόλεμο του 1973.

Most Popular