Η σφαγή των Ιταλών Αστυνομικών στην Νασιρίγια σαν σήμερα το 2003

* Italian Army soldiers look on next to the barracks building which was destroyed by a car bomb killing 17 Italian soldiers and two civilians, at the headquarters of Italy’s paramilitary police in Nasiriyah, in this Wednesday, Nov. 12, 2003 file photo.. (AP Photo/Anja Niedringhaus)
Μετά 5 μήνες από την νίκη τους έναντι του Ιρακινού Στρατού οι Αμερικανοί θέλοντας να δώσουν ένα χαρακτήρα διεθνούς σταυροφορίας στον πόλεμο που διεξήγαγαν κατά της τρομοκρατίας καλούν συμμαχικά έθνη να βοηθήσουν στην κατοχή του Ιράκ. Το κάλεσμα αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μιας πολυεθνικής δύναμης από 39 συνολικά χώρες μεταξύ των οποίων και η Ιταλία, η οποία έστειλε 3.200 στρατιώτες μεταξύ των οποίων και 400 καραμπινιέρους ως δύναμη αστυνόμευσης.
      Η βάση των Ιταλικών δυνάμεων βρισκόταν στην Νασιρίγια. Στης 12/11/2003 ένα βυτιοφόρο όχημα σταματά μπροστά από το αρχηγείο των Ιταλών Δυνάμεων. Δευτερόλεπτα μετά θα ακολουθήσει μια κολοσσιαία έκρηξη που θα ισοπεδώσει κυριολεκτικά την έδρα των Ιταλικών δυνάμεων και θα σκοτώσει 12 Ιταλούς Αστυνομικούς 5 Ιταλούς Στρατιωτικούς και 2 Ιταλούς πολίτες.  Το χτύπημα αυτό θα σοκάρει την Ιταλική αλλά και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη καθώς αποτέλεσε το μεγαλύτερο χτύπημα σε Ιταλικές δυνάμεις από την Εποχή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ενώ μέχρι και σήμερα αποτελεί το πιο πολύνεκρο χτύπημα που έχει δεχθεί ειρηνευτική δύναμη σε αντίστοιχες επιχειρήσεις ανά την υφήλιο.

Most Popular