ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Ιανουαρίου 1993: Πυρπόληση της Κράβιτσα, η “σπίθα” της Σρεμπρένιτσα

1993 – Διάλυση της Γιουγκοσλαβίας: Ορισμένες πρώην “Λαϊκές Δημοκρατίες” της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας -όπως η Σλοβενία και η “Μακεδόνιγια” αποσπάστηκαν αναίμακτα και απρόσκοπτα. Ωστόσο, η Βοσνία που περιλάμβανε μειονότητες εθνικού (σερβικές και κροατικές) και θρησκευτικού (χριστιανοί ορθόδοξοι και καθολικοί και μουσουλμάνοι) προσανατολισμού, συχνά ανάμικτες μέσα στις ίδιες οικιστικές κοινότητες, δεν ήταν εύκολο να χωριστούν.
Τριβές, ανταγωνισμοί, προπαγάνδα και παλιά πάθη που ήλθαν ξανά στην επιφάνεια μετά την διάλυση του σοσιαλιστικού κράτους-λύσης, επανέφεραν διαφορές που εκφράστηκαν με ένοπλη βία. Μέχρι το 1993, η απαίτηση όλων ήταν να διαμελιστεί η παλιά επαρχία σε δύο ή τρείς “εθνικά καθαρές” οντότητες που θα ενώνονταν με τις γειτονικές δημοκρατίες αλλά το ζητούμενο ήταν η μετακίνηση των αλλογενών ή αλλοθρήσκων. Κι αυτό σε περιβάλλον βίας, μόνο με τη βία γινόταν…
Στις 7 Ιανουαρίου, ομάδες ενόπλων του «Στρατού της Δημοκρατίας Βοσνίας και Ερζεγοβίνης» εισέβαλαν στο σερβικό χωριό της Κράβιτσα, εντός του θύλακα της Σρεμπρένιτσα, και εξόντωσαν με συνοπτικές διαδικασίες 46 στρατιώτες και κατοίκους του, αφήνοντας 80 τραυματίες και το πυρπόλησαν. Η επίθεση είχε σχεδιαστεί να συμπέσει με τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα (η Σερβική εκκλησία χρησιμοποιεί το Παλιό Ιουλιανό Ημερολόγιο), ώστε να επιτύχει αιφνιδιασμό και να μην υπάρχει αντίδραση από τον σερβικό στρατό της Δημοκρατίας Σραάπκα (Σέρβοι της Βοσνίας).
Η περίπτωση της Κράβιτσα δεν ήταν μοναδική. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι ένοπλοι πέρασαν μέσα από την αποστρατικοποιημένη ζώνη της πόλης της Σρεμπρένιτσα, επιτέθηκαν σε μια σειρά σερβικών χωριών γύρω από την πόλη, κατακαίγοντάς τα, πόζαραν για φωτογραφίες και επέστρεψαν από την ίδια ζώνη.
Περί τους 3,000 Σέρβοι σκοτώθηκαν κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις αυτού του τύπου από τους Μουσουλμάνους από το 1992 μέχρι το 1995. Οι επιχειρήσεις αυτές προκάλεσαν την οργή των Σέρβων της Βοσνίας οδηγώντας εν πολλοίς στα γεγονότα της ανθρωποσφαγής της Σρεμπρένιτσα, που είχε ως άλλοθι την τιμωρία των υπευθύνων.

Most Popular