Σαν σήμερα η τραγική απώλεια του Κουρσκ με 118 νεκρούς (βίντεο)

Σαν σήμερα στις 12 Αυγούστου 2000, βυθίστηκε το ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ (K-141) κλάσης Oscar II στην θάλασσα Μπαρεντς, κατά την διάρκεια μεγάλης άσκησης του ρωσικού Ναυτικού. Δυστυχώς από την τραγωδία αυτή δεν υπήρξε ούτε ένας επιζώντας και το σύνολο των 118 μελών του πληρώματος χάθηκαν μαζί με το πλοίο.

Στην αρχή επικράτησε σύγχυση και ο τότε νεοεκλεγής πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν διέκοψε καν τις θερινές του διακοπές σε θέρετρο στην Μαύρη Θάλασσα, θέλοντας ενδεχομένως να δείξει ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο.
Οι αρχικές προσπάθειες του ρωσικού Ναυτικού με ιδία μέσα να σώσει το πλήρωμα απέβησαν άκαρπες. Τελικά αφού δέχθηκε βρετανική και νορβηγική τεχνική βοήθεια, διαπιστώθηκε ότι αρκετές ημέρες μετά το συμβάν ήταν πλέον πολύ αργά και οι τελευταίοι επιζώντες είχαν πια καταλήξει.
Δυο χρόνια αργότερα, το πόρισμα της επίσημης έρευνας που διεξήχθη ανέφερε ότι το καύσιμο σε μία από τις εκπαιδευτικές τορπίλες είχε πυροδοτηθεί, προκαλώντας την πρώτη έκρηξη που οδήγησε το Κουρκσ στην βύθιση.

Το κουφάρι του Κουρσκ αργότερα ανασύρθηκε από το ειδικά τροποποιημένο ολλανδικό σκάφος Giant 4 της ιδιωτικής εταιρείας Mammoet τον Οκτώβριο του 2001 και παραδόθηκε στο ρωσικό Ναυτικό.

Most Popular