ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Μαρτίου 1945: Επιχείρηση «Λιμοκτονία»

Με επιμονή του ναυάρχου Τσέστερ Νίμιτς, η Αμερικανική Αεροπορία πραγματοποιεί εκτεταμένη ναρκοθέτηση από αέρος όλων των μεγάλων λιμένων και ναυτικών περασμάτων της Ιαπωνίας με σκοπό την στέρηση των μητροπολιτικών νήσων από ζωτικά εφόδια που θα αδυνάτιζαν τη θέληση του πληθυσμού για αντίσταση. Η επιχείρηση ονομάστηκε για αυτό που ήταν: “Starvation”
Μέσα στον Απρίλιο, αεροσκάφη Β-29 πραγματοποίησαν χαμηλές διελεύσεις στη διάρκεια της νύχτας αφήνοντας όχι λιγότερες από 12.000 νάρκες. Η επιχείρηση είχε τεράστια επιτυχία, αφού η Ιαπωνία, που αναγκαζόταν να εισάγει σχεδόν τα πάντα από θαλάσσης, είδε τις ποσότητες των αγαθών που έφταναν στο έδαφός της να πέφτουν κατά 85% περίπου. Το λιμάνι της Χιρόσιμα έκλεισε για μέρες μετά τη ναρκοθέτησή του ενώ στο στρατηγικό πέρασμα Κόμπε-Γιοκοχάμα η κίνηση περιορίστηκε κατά 90%. 670 ιαπωνικά πλοία βυθίστηκαν από τις νάρκες ενώ μόλις 15 Β-29 καταρρίφθηκαν.
Δύο τύποι ναρκών θαλάσσης ριπτόμενες από αέρος κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο
Μετά τον πόλεμο, Ιάπωνες και Αμερικανοί συμφώνησαν ότι αν το μέτρο είχε εφαρμοστεί νωρίτερα, θα είχε επισπεύσει την ήττα της Ιαπωνίας κατά πολύ και θα είχε περιορίσει την στρατιωτική της επέκταση.

Most Popular