ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7/19 Iανουαρίου 1826:  Ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει τον αποκλεισμό του Μεσολογγίου

Ελληνική Επανάσταση: Στις 7 Ιανουαρίου (με το Παλιό Ιουλιανό Ημερολόγιο) ο Μιαούλης επικεφαλής στολίσκου σπάει τον ναυτικό αποκλεισμό και μεταφέρει τρόφιμα και πολεμοφόδια στους πολιορκημένους.
Βρισκόμαστε στην Δεύτερη Πολιορκία της πόλης μετά την αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια των Κιουταχή και Ομέρ Βρυώνη τρία χρόνια πριν. Ενισχυμένος από την σαρωτική νίκη του στο Πέτα, ο Κιουταχής αναλαμβάνει με εντολή του σουλτάνου δεύτερη εκστρατεία κατά της πόλης του Μεσολογγίου στις 15 Απριλίου 1825.
Η στιγμή δείχνει ιδανική για τους Τούρκους αφού οι Έλληνες είναι χωρισμένοι και βυθισμένοι στη δίνη ενός ακόμη εμφυλίου πολέμου ενώ ο Ιμπραήμ έχει αποβιβαστεί στον Μωριά με ισχυρό και καλογυμνασμένο στρατό. Η εντολή του σουλτάνου είναι να πέσει το Μεσολόγγι πριν φτάσει εκεί ο Ιμπραήμ.

Οι Μεσολογγίτες θα αντέξουν την πρώτη φάση της πολιορκίας μόνοι τους. Με ενέργειες του Υψηλάντη οι οχυρώσεις έχουν ενισχυθεί με πυροβόλα και πύργους, η τάφρος έχει βαθύνει, προμαχώνες δημιουργήθηκαν και η νησίδα Βασιλάδι στην είσοδο της λιμνοθάλασσας είχε μετατραπεί σε κανονικό φρούριο.
Η άφιξη όμως του Ιμπραήμ (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1825) έκανε την πολιορκία ασφυκτική. Η ενίσχυση του Μιαούλη θα αποδειχθεί σωτήρια αλλά τα αποτελέσματά της δεν θα έχουν συνέχεια. Σε αυτήν την φάση, οι πολιορκημένοι θα φάνε ό,τι βρούν από φύκια μέχρι ποντικούς και γάτες. Η έξοδος θα αποφασιστεί για τις αρχές Απριλίου 1826 (Σάββατο του Λαζάρου προς Κυριακή των Βαΐων).

Most Popular