ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Φεβρουαρίου 1935: H Luftwaffe “ανασταίνεται”

Με εντολή του Χίτλερ η Luftwaffe ανασυγκροτείται σε μια μεγάλη αεροπορική δύναμη άνευ των περιορισμών που έθετε για αυτήν η συνθήκη των Βερσαλλιών του 1919.
Βάσει της συνθήκης του τέλους του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία απαγορευόταν να διαθέτει αεροπορία. Το επιτελείο όμως των γερμανικών δυνάμεων ξεκίνησε μυστικά ήδη από το 1924 της ανασυγκρότησή της.
Δύο βήματα πάρθηκαν: πρώτον, η αφανής συνεργασία με ιδιωτικές αεραθλητικές λέσχες που προετοίμαζαν ιδιώτες αεροπόρους, τα στοιχεία των οποίων ενημερώνονταν τακτικά από τις κατά τόπους στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές και δεύτερον, η άγαστη συνεργασία με την Σοβιετική Ένωση, η οποία εκπαίδευε πιλότους σε σύγχρονα αεροσκάφη και τακτικές.Για δέκα σχεδόν χρόνια, η 4η Μοίρα της 40ής Πτέρυγας του Κόκκινου Στρατού εκπαίδευσε εκατοντάδες μελλοντικούς άσσους της Luftwaffe.

Με την άνοδο του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος το 1933 ιδρύθηκε το «Υπουργείο Αεροπορίας του Ράιχ» με επικεφαλής τον «Εθνικό κομμισάριο για την αεροπορία» Χέρμαν Γκαίρινγκ. Ο Γκαίρινγκ έλεγξε κάθε δραστηριότητα που σχετιζόταν έστω και κατά διάνοια με την αεροπορία, οργάνωση και κατασκευή αεροδρομίων, εκπαίδευση πιλότων και τεχνικών, σχεδίαση και παραγωγή αεροσκαφών, έλεγχο στρατηγικών υλικών κλπ. Οι ιδιωτικές αερολέσχες και σχολές αεροπορίας ενσωματώθηκαν υποχρεωτικά στην Γερμανική Ομοσπονδία Αεραθλητισμού-Deutschen Luftsportverband (DVLA) στις 25 Μαρτίου 1933 ενώ στις 15 Μαΐου όλες οι στρατιωτικές διευθύνσεις του Υπουργείου Αεροπορίας συγχωνεύτηκαν, η ημερομηνία θεωρείται γενέθλιος ημέρα της Luftwaffe.
Το 1937 ιδρύθηκε το Εθνικοσοσιαλιστικό Εναέριο Σώμα – Nationalsozialistisches Fliegerkorps (NSFK) προετοιμάζοντας τα μέλη της χιτλερικής νεολαίας σε αρχική πολεμική εκπαίδευση αερομαχιών. Η τελευταία πινελιά, που πιστώνεται προσωπικά στον Γκαίρινγκ, έδωσε στη Luftwaffe όπου κατετάγησαν αυτόματα οι απόφοιτοι του Σώματος μια έντονη πολιτική χροιά στο νεοσύστατο σώμα της αεροπορίας, μια και τα μέλη του ήταν ταυτόχρονα και παλαίμαχα μέλη του ναζιστικού κόμματος.

Most Popular