ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Φεβρουαρίου 1864: Η πρώτη βύθιση πλοίου από υποβρύχιο

[Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος] Πραγματοποιείται η πρώτη επιβεβαιωμένη βύθιση πλοίου επιφανείας από υποβρύχιο όταν το αυτοσχέδιο υποβρύχιο του στρατού της Συνομοσπονδίας Νοτίων Πολιτειών “H.L. Hunley” βυθίζει δια ναρκοθεσίας το USS “Housatonic” που εφάρμοζε αποκλεισμό του λιμανιού του Τσάρλεστον.

Το “Hunley” είχε κατασκευαστεί ως υποβρύχιο όχημα δυνάμενο να πλεύσει λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια από τον μηχανικό του ναυτικού Horace Lawson Hunley. Μπήκε υπό τον έλεγχο της Συνομοσπονδιακής κυβέρνησης και εξοπλίστηκε για να εξαναγκάσει τα πλοία του Βορρά να αφήσουν τον αποκλεισμό. Αρχικά το υποβρύχιο θα έσυρε μια επιπλέουσα νάρκη με πυροκροτητή επαφής περνώντας κάτω από το πλοίο-στόχο και αφήνοντας τη “νάρκη” να εκραγεί. Ύστερα, όμως, από δύο βυθίσεις που κόστισαν τις ζωές των 8-μελών πληρωμάτων η μέθοδος άλλαξε με τη νάρκη να εφαρμόζεται στο άκρο στελέχους 6μιση μέτρων έμπροσθεν του κύτους που θα αγκιστρωνόταν στα ύφαλα του εχθρικού πλοίου. Στη συνέχεια το ‘Hunley” θα εκτελούσε όπισθεν και θα απελευθερωνόταν από τη νάρκη απασφαλίζοντας μηχανισμό χρονοκαθυστέρησης που θα ανατίναζε το πλοίο.

Η μέθοδος πέτυχε τον σκοπό της, βυθίζοντας το «Ηousatonic” αλλά το ωστικό κύμα της έκρηξης προκάλεσε τη βύθιση και του “Hunley” και τον πνιγμό του πληρώματός του. Το ναυάγιο του υποβρυχίου ανακαλύφθηκε τυχαία το 1995 κάτω από ποσότητα λάσπης και ανασύρθηκε το 2000.

Most Popular