ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Φεβρουαρίου 1270: Μάχη της Καρούσε «μάχη στον πάγο»

[Λιβονική Σταυροφορία] – Η σύγκρουση αναφέρεται στη συντριβή του Λιβονικού Τάγματος από τους παγανιστές Λιθουανούς. Το λιβονικό τάγμα ήταν κλάδος του τάγματος των Τευτόνων Ιπποτών, αδελφότητας χριστιανών ιπποτών-πολεμιστών της ευρύτερης Γερμανίας που στρεφόταν κατά των παγανιστών φυλάρχων και μικρών βασιλείων και ηγεμονιών της βορειο-ανατολικής Ευρώπης με κίνητρα εκχριστιανισμού αλλά διαθέσεις κυριαρχίας και επέκτασης της εξουσίας του τάγματος.

Ευρισκόμενοι σε διαρκείς συγκρούσεις με τους Λιθουανούς, το Λιβονικό Τάγμα πληροφορήθηκε την εισβολή μέσα στον σκληρό χειμώνα μια ισχυρής δύναμης Λιθουανών στην περιοχή της Σεμιγαλλίας την ίδια στιγμή που εισέβαλαν κι αυτοί στην ίδια περιοχή. Στρεφόμενοι να τους αντιμετωπίσουν, οι Λιθουανοί ανέστρεψαν και κατέφυγαν στην περιοχή των νησιών Ζααρέμα, που έφτασαν πεζή αφού η Βαλτική θάλασσα είχε παγώσει, και τα λεηλάτησαν. Το Λιβονικό Τάγμα τους καταδίωξε και οι δύο αντίπαλοι συναντήθηκαν κοντά στο χωριό Καρούσε.
Η Λιβονική δύναμη παρατάχθηκε με τον παραδοσιακό τρόπο (ιππικό εμπρός, πεζικό πίσω) με τον αντιβασιλέα της Δανικής Εσθονίας να τάσσεται στο δεξί κέρας, τους ιππότες του Μαγίστρου Λούντενμπεργκ να σχηματίζουν το κέντρο και τους στρατιώτες των επισκοπών Ντόρπακ και Έζελ-Βιηκ στο αριστερό. Οι Λιθουανοί τάχθηκαν σε μια μακρά παράταξη εμπρός από τα έλκηθρά τους που τα τακτοποίησαν ώστε να σχηματίζουν ένα τείχος ακριβώς πίσω τους. Καθώς το Λινονικό τάγμα επέλασε με ορμή, οι Λιθουανοί υποχώρησαν πίσω από τα έλκηθρά τους, αποκαλύπτοντάς τα ξαφνικά. Τα άλογα συνωστίστηκαν στα έλκηθρα και η επέλαση ανακόπηκε. Τότε, οι Λιθουανοί εξαπέλυσαν βροχή ακοντίων και βελών θερίζοντας τους ιππότες.

Πολλοί σκοτώθηκαν, μεταξύ τους κι ο μάγιστρος Λούντενμπεργκ. Οι λίγοι που κατόρθωσαν να περάσουν το φράγμα των ελκήθρων, δεν ήταν αρκετοί να ανατρέψουν την κατάσταση. 52 ιππότες και 600 κατώτεροι στρατιώτες σφαγιάστηκαν από τους Λιθουανούς. Η ήττα στο Καρούσε ήταν το επιστέγασμα μιας σειράς ηττών που υπέστη το Λιβονικό τάγμα εκείνη την περίοδο. Με την απώλεια και του μαγίστρου, το ηθικό καταρρακώθηκε. Ο αναπληρωτής του, Αντρέας της Βεστφαλίας θεώρησε πως μόνο μια νίκη θα έσωζε την κατάσταση και στα μέσα του ίδιου έτους έτρεξε για να ενεδρεύσει τους Λιθουανούς μόλις έμαθε πως επέδραμαν πάλι στα εδάφη του. Ενώ όμως ξεκουραζόταν σε ένα δάσος μαζί με τους λίγους στρατιώτες του, οι Λιθουανοί τους επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά σφάζοντας τον ίδιο και 20 ακόμα ιππότες.

Most Popular