ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Ιανουαρίου 1968: Μάχη του Κε Σαν (Πόλεμος του Βιετνάμ)

Η βάση του Κε Σαν είχε δημιουργηθεί ήδη από το 1962 κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βορείου και Νοτίου Βιετνάμ.
Το 1967 παρατηρήθηκε ότι οι Βορειοβιετναμέζοι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν δυνάμεις στους γύρω λόφους και το αμερικανικό επιτελείο φοβήθηκε μια επανάληψη του Ντιεμ Μπιεν Φου. Οι Αμερικανοί άρχισαν να συγκεντρώνουν δυνάμεις στη βάση του Κε Σαν (έφτασαν τους 6,000) και πυρομαχικά.
Στις 21 Ιανουαρίου 1968 οι Βορειοβιετναμέζοι ξεκίνησαν ένα ισχυρό μπαράζ πυροβολικού που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των βλημάτων πυροβολικού και όλμων. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως πρελούδιο επίθεσης και αμέσως ξεκίνησαν ισχυρότατοι βομβαρδισμοί από αέρος και ξηράς κατά των πιθανολογούμενων θέσεων του εχθρικού πυροβολικού ενώ η φρουρά ενισχύθηκε περισσότερο με την άφιξη της 1ης Μεραρχίας Ιππικού.
Λίγες μέρες μετά, η επίθεση του Τετ στα περισσότερο απροστάτευτα αστικά κέντρα και μετόπισθεν έκανε την επιχείρηση στο Κε Σαν να μοιάζει με παραπλανητικό αντιπερισπασμό στον οποίο το αμερικανικό και νοτιοβιετναμικό επιτελείο έπεσαν μέσα. Γεγονός είναι ότι ο μεγαλύτερος φόβος της αμερικανικής πλευράς, μια επανάληψη του Ντιεν Μπιεν Φου μάλλον δεν ήταν πραγματοποιήσιμος με τα εναέρια μέσα και δύναμη πυρός που είχαν το 1968 οι Αμερικανοί στην (άμεση) διάθεσή τους.

Most Popular