ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Μαρτίου 1793: Μάχη του Νέερβινγκεν [Γαλλικοί Επαναστατικοί Πόλεμοι]

Οι Αυστριακοί με μικρή συμμετοχή Δανών κατορθώνουν να αναχαιτίσουν την επέλαση του γαλλικού στρατού στις Αυστριακές Κάτω Χώρες, μόλις 57 χιλιόμετρα ανατολικά των Βρυξελλών, στο σημερινό φλαμανδικό Βέλγιο.
Οι Γάλλοι είχαν ξεκινήσει την εκστρατεία τους με επιτυχημένη αισιοδοξία απωθώντας τους Αυστριακούς αλλά αντί να τους αποτελειώσουν, επικεντρώθηκαν στην καταστολή του δουκάτου της Ολλανδίας δίνοντας έτσι χρόνο στον Αυστριακό στρατηγό Ιωσία, πρίγκηπα του Σαξωνικού Κοβούργου να αναδιοργανώσει και ενισχύσει τις δυνάμεις του. Η αντεπίθεσή του τον έφερε σε πλεονεκτική θέση στο Νέερβινγκεν, όπου, αν και υστερούσε αριθμητικά σε πεζικό, παρέτασσε περισσότερο και καλύτερο ιππικό.

Οι Γάλλοι, που μονίμως χαρακτηρίζονταν από ενθουσιασμό και έλλειψη ψυχραιμίας, αφού αποκρούστηκαν στο κέντρο και στο δεξί της παράταξης, αποθαρρύνθηκαν και άρχισαν να διασκορπίζονται οδηγώντας τον στρατό σε γενική υποχώρηση. Κατά τη διάρκεια της τελεταίας μεγάλοι αριθμοί στρατιωτών λιποτάκτησαν.
Ο Γάλλος στρατηγός Ντυμουριέ διαπραγματεύτηκε αρχικά την ήρεμη αποχώρηση από το μεγαλύτερο μέρος του Βελγίου και της Ολλανδίας για να αποφύγει την πλήρη καταστροφή και διάλυση του στρατού του φτάνοντας στο σημείο να υπερβή τις αρμοδιότητές του σε σημείο προδοσίας. Όταν τα σχέδιά του έγιναν γνωστά, αποστάτησε στην Ολλανδική πλευρά.

Most Popular