ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Μαρτίου 2002: Μάχη του Τακούρ Γκαρ [Επιχείρηση Anaconda]

Στην πιο αιματηρή και έντονη από άποψης επιχειρησιακών εμπλοκών σύγκρουση κατά την επιχείρηση εκρίζωσης της Al Qaeda από τα ορεινά υψίπεδα του Αφγανιστάν, μια ομάδα Αμερικανών SEAL ενεπλάκη σε εκ του σύνεγγυς μάχη με μαχητές της Al Qaeda για αρκετή ώρα στην ορεινή τοποθεσία Τακούρ Γκαρ, στην είσοδο της κοιλάδας Σαχ ι-Κοτ.

Η ομάδα SEAL ήταν μέρος μιας επιχείρησης δύο ομάδων που θα διεισέδυαν στην ορεινή τοποθεσία με ελικόπτερα και θα εγκαθιστούσαν επαφή με άλλες ομάδες ειδικών επιχειρήσεων για να κατευθύνουν αεροπορικά πλήγματα και να καταγράψουν τα αποτελέσματά τους. Μια σειρά περιστατικών, καθυστέρησε την νυχτερινή άφεση των ανδρών με ελικόπτερα και τους ανάγκασε να λάβουν θέση σε νέα σημεία με άμεση ορατότητα στο χωριό/στρατόπεδο-στόχο υπό το φως της ημέρας. Η μία ομάδα εντοπίστηκε και ισχυρές δυνάμεις ανταρτών άρχισαν να κυκλώνουν τους βατραχανθρώπους και τους αεροπορικούς συνδέσμους που σύντομα ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν πυρά.
 
Το Κέντρο επιχειρήσεων απέσπασε μια διμοιρία Rangers που τηρούσε σε εφεδρεία ως δύναμη ταχείας επέμβασης αλλά το ΜΗ-47 που τους μετέφερε έπεσε σε διασταυρούμενα πυρά από βαρέα πολυβόλα DShK, RPG και ελαφρά όπλα με αποτέλεσμα να πυρποληθεί και να καταρριφθεί. Ένα νέο ΜΗ-47 δέχτηκε πυρά στον κινητήρα και κατέπεσε επίσης σκοτώνοντας το προσωπικό.

Μια ιδιότυπη μάχη μεταξύ μικρών ομάδων ειδικών δυνάμεων και αεροπόρων από τη μία και ομάδων Αφγανών ανταρτών από την άλλη άρχισε. Πολλοί αποκόπηκαν και εκτελέστηκαν και άλλοι προτίμησαν να πέσουν στον γκρεμό αντί να έχουν την ίδια τύχη. Τραυματισμένοι και με πολλαπλά κατάγματα, κάποιοι σκοτώθηκαν από την πτώση ή από σφαίρες. Μια ομάδα Ranger κατόρθωσε με συνεχή πορεία στο χιόνι κάτω από πυρά και με τον βαρύ εξοπλισμό της να προσεγγίσει τη θέση των ανδρών αλλά σταμάτησε μπροστά σε ένα μη σεσημασμένο οχυρό και καθηλώθηκε.
 
Χρειάστηκε αρκετή ώρα να συντονίσει το κέντρο νέα κίνηση εναερίων μέσων στην περιοχή παρέχοντας αεροπορική κάλυψη και καταστρέφοντας τις εστίες των ανταρτών με πλήγματα από F-15, F-16 κι ένα οπλισμένο ΜΕΑ Predator της CIA. 7 Αμερικανοί, μέλη των ειδικών δυνάμεων, της αεροπορίας στρατού, της αεροπορίας και των Rangers σκοτώθηκαν στο περιστατικό μαζί με 200 περίπου Αφγανούς αντάρτες.

Most Popular