ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Φεβρουαρίου 1988: “Επεισόδιο της Μαύρης Θάλασσας”, η τελευταία “σπίθα” του Ψυχρού Πολέμου

Το αμερικανικό καταδρομικό USS Yorktown εμβολίζεται επισκοπόν από τη σοβιετική φρεγάτα Bezzavetnyy, κλάσης Burevestnik (κατά ΝΑΤΟ: Krivak I).
Το καταδρομικό κλάσης Ticonderoga εκτλούσε αβλαβή πλεύση μέσα από τα σοβιετικά χωρικά ύδατα μαζί με άλλα ΝΑΤΟϊκά πλοία κατά τη διάρκεια γυμνασίων. Η ΕΣΣΔ αναγνώριζε το δικαίωμα στην αβλαβή διέλευση, όπως αναφέρεται από το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά μια παρεξήγηση στην μετάφραση μεταξύ αγγλικού και ρωσικού κειμένου ήταν αρκετή να φέρει την καταστροφή. Το Δίκαιο της Θάλασσας έδινε στο αγγλικό κείμενο δικαίωμα διέλευσης σε κάθε περίπτωση αλλά η ρωσική μετάφραση άφηνε να εννοηθεί ότι η διέλευση από τα χωρικά ύδατα αποφασίζεται από τη χώρα κατά περίπτωση. Έτσι, η φρεγάτα Bezzavetnyy πλησίασε εξαιρετικά το Yorktown σημαίνοντάς του να απομακρυνθεί. Όταν ο Αμερικανός πλοίαρχος το αγνόησε, ο Σοβιετικός κυβερνήτης έστρεψε το πλοίο του και εμβόλισε το καταδρομικό στην πρύμνη ωθώντας το στα διεθνή ύδατα.
Ανάλογη επιθετική παρενόχληση δέχτηκε και το αντιτορπιλικό USS Caron, κλάσης Spruance από την κορβέτα SKR-6. Το καταδρομικό είχε μικρές ζημιές από την πρόσκρουση αλλά ο αντίκτυπος του επεισοδίου ήταν σημαντικός ωθώντας την αμερικανική πλευρά να είναι πιο προσεκτική και τη σοβιετική να υποσχεθεί να ευθυγραμμιστεί με τις διατάξεις του αγγλικού κειμένου.
https://www.ptisidiastima.com/naval-close-calls/

Most Popular